بررسی کارآیی انرژی در گوسفند نژاد زل تحت نظام دام داری سنتی متکی به مرتع (مطالعه موردی: مراتع بلده نور)

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهشهای تولیدات دامی، دوره: 7، شماره: 13
  • کد COI اختصاصی: JR_RAP-7-13_015
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 398
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ایمان حقیان

University of Torbat Heydarieh

غلامعلی حشمتی

Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources

حسین بارانی

Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources

جمشید قربانی

Sari Agricultural Sciences and Natural Resources University

قدرت الله حیدری

Sari Agricultural Sciences and Natural Resources University

چکیده

     به­منظور بررسی کارآیی انرژی در گوسفند نژاد زل تحت نظام دام­داری سنتی متکی به مرتع، سه دام­دار در سه روستای مختلف از توابع بلده (دویلات، چل و بلده)انتخاب شدند. فعالیت­های دام اعم از چریدن، نشخوار کردن، راه­پیمایی، شرب آب و استراحت، از زمان شروع حضور در عرصه مرتع (۱۵ فروردین) تا ابتدای فروردین سال بعد ثبت و تخمین انرژی مصرفی با دو روش معادلات ماف و ضرایب نیکول انجام گرفت. برای صحت­سنجی این دو روش، علوفه مصرفی دام بررسی و میزان انرژی متابولیسمی آن تعیین شد. نتایج نشان داد در نظام دام­داری سنتی منطقه بلده پنج دوره­ی کاری متفاوت وجود دارد که از نظر فعالیت دام­دارای متفاوت هستند. پس از تعیین انرژی متابولیسمی علوفه مصرفی مشخص شد که ضرایب نیکول نتایج دقیق­تری نسبت به معادله ماف داشته و کلیه محاسبات بعدی بر پایه ضرایب و روش نیکول انجام گرفت. در نهایت، مجموع انرژی مصرفی فرآیند دام­داری در طول یک­سال در سه منطقه دویلات= ۷۸۹۱۳۲ ، چل= ۸۵/۷۴۱۸۳۰ و بلده=۲/۸۸۰۶۴۱ مگاژول به­دست آمد و انرژی حاصله محصولات تولیدی دویلات= ۲۷۲۶۰۰ ، چل= ۲۴۳۷۵۰ و  بلده=۳۳۴۱۶۵  مگاژول تخمین زده شد. از تقسیم انرژی تولیدات دامی بر انرژی مصرفی فرآیند دام­داری، کارآیی انرژی در هر سه منطقه تعیین، به­طوری­که کارآیی انرژی در بلده حدود ۳۸ درصد، در دویلات ۵/۳۴ درصد و در چل حدود ۳۳ درصد تعیین شد.

کلیدواژه ها

Energy efficiency, Traditional husbandry, MAFF equations, Nicole’s coefficients, Baladeh, کارآیی انرژی, نظام دام داری سنتی, معادلات ماف, ضرایب نیکول و بلده نور

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.