تاثیر هورمون آزادکننده گونادوتروپین (GnRH) و سیدرگذاری پس از تلقیح مصنوعی بر مرگ ومیر جنینی، فاصله دو تلقیح و درصد گیرایی گاوهای هلشتاین

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهشهای تولیدات دامی، دوره: 8، شماره: 15
  • کد COI اختصاصی: JR_RAP-8-15_017
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 165
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عیسی دیرنده

علی رضایی

محسن کاظمی

وحید واحدی

چکیده

هدف از پژوهش حاضر مقایسه زمان­های مختلف تزریق هورمون آزاد کننده گونادوتروپین (GnRH) و سیدرگذاری پس از تلقیح مصنوعی بر مرگ­ومیر جنینی، فاصله دو تلقیح و درصد گیرایی گاوهای شیری هلشتاین بود. بدین منظور ۵۵۰ راس گاوهای شیری هلشتاین چند نوبت زایش با تولید بیشتر از  ۳۰ کیلوگرم در روز انتخاب و به صورت تصادفی در بین پنج گروه آزمایشی قرار گرفتند. گروه­های آزمایشی عبارت بودند از: ۱- تزریق GnRH در روز پنجم پس از تلقیح، ۲- تزریق GnRH در روز ۱۱ پس از تلقیح، ۳- تزریق GnRH در روز ۱۳ پس از تلقیح، ۴- تزریق GnRH در روز پنجم و ۱۱ پس از تلقیح و ۵- سیدرگذاری در روز پنجم پس از تلقیح و برداشت سیدر در روز ۱۴ پس از تلقیح. از اولتراسونوگرافی برای تشخیص آبستنی و بررسی وضعیت تخمدانی در روز ۳۲ پس از تلقیح استفاده شد. حضور جنین، جسم زرد و مایعات در شاخ رحم برای آبستنی در نظر گرفته شد. تایید آبستنی در روز ۷۰ پس از تلقیح و از طریق لمس راست­روده انجام شد. اختلاف تعداد آبستنی در فاصله روزهای ۳۲ و ۷۰ پس از تلقیح به عنوان مرگ ومیر جنینی در نظر گرفته شد. نتایج نشان داد درصد گاوهایی که فاصله بین دو تلقیح آن­ها ۲۵-۱۹ روز بود در گروهی که تزریق GnRH در روزهای پنج و ۱۱ پس از تلقیح انجام شده بود (۰/۲۰ درصد) نسبت به تزریق گوناد در روز ۵ (۵/۳۱ درصد)، گوناد در روز ۱۱ (۷/۲۵ درصد)، گوناد در روز ۱۳ (۵/۲۶ درصد) و گروه سیدر (۷/۳۲ درصد) کمینه بود (۰۴/۰= P). درصد گاوهایی که تا روز ۳۴ پس از تلقیح فحلی نشان ندادند در گروه سیدر در مقایسه با سایر گروه­ها کم ترین بود (۶/۲۰ درصد، ۰۱/۰P = ) ولی در بین سایر گروه­ها تفاوت معنی­داری وجود نداشت ( به صورت میانگین ۶/۴۲ درصد، ۶۵/۰P = ). درصد گیرایی در گروهی که تزریق GnRH در روزهای پنج و ۱۱ پس از تلقیح انجام شده بود در مقایسه با سایر گروه­ها بیشینه بود (۰/۵۰ درصد در روز ۳۲ پس از تلقیح و ۲/۴۶ درصد در روز ۷۰ پس از تلقیح، ۰۱/۰P =). درصد مرگ ومیر جنینی در گروه سیدر در مقایسه با سایر گروه­ها کمینه بود (۰۴/۰= P). به­طور کلی نتایج پژوهش حاضر نشان داد تزریق گوناد در روزهای پنجم و ۱۱ پس از تلقیح نسبت به چهار روش دیگر سبب بهبود درصد گیرایی شد در نتیجه می­تواند به­عنوان راهکاری برای افزایش باروری در گاوهای هلشتاین پرتولید استفاده شود.

کلیدواژه ها

CIDR, Holstein Cow, Fetus Loss, GnRH, Ultrasonography, اولتراسونوگرافی, سیدر, گاو هلشتاین, مرگ ومیر جنینی, GnRH

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.