بررسی ارزش غذایی و عملکرد علف سبز غلات تولید شده در سامانه هیدروپونیک
- سال انتشار: 1396
- محل انتشار: فصلنامه پژوهشهای تولیدات دامی، دوره: 8، شماره: 15
- کد COI اختصاصی: JR_RAP-8-15_012
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 400
نویسندگان
سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج
چکیده
در این پژوهش ارزش غذایی و عملکرد علوفه تولیدی با روش آبکشت (هیدروپونیک) مورد بررسی قرارگرفت. بدین منظور، مخلوطی از بذر جو (۱۰۰ کیلوگرم) و ذرت (۸۰ کیلوگرم) در یک اتاق فلزی مخصوص (۷ طبقه و هر طبقه ۱۶ سینی) مجهز به سیتم کنترل خودکار، کشت گردید. در روزهای ۷، ۸، ۹ و۱۰ پس از کشت، از هر طبقه ۶ سینی خارج و پس از توزین، ارتفاع گیاه تعیین و از سینیها نمونه برداری شد. ترکیب شیمیایی و ارزش غذایی علف تولیدی و همچنین نمونههای جو و ذرت با روشهای آزمایشگاهی تعیین گردید و راندمان اقتصادی محصول تولیدی نیز محاسبه شد. نتایج نشان داد به ازای هر کیلوگرم بذرکشت شده معادل ۲۵/۵ کیلوگرم علف سبز تولید شد. ولی مقدار ماده خشک به دست آمده ۸/۲۳ درصد کمتر از مقدار بذر مصرف شده بود. درصد پروتئین خام علوفه نسبت به دانه جو (۰۰۷۶/۰=p) و ذرت (۰۰۷۱/۰=p) بالاتر بود. اما این افزایش عمدتا مربوط به نیتروژن غیرپروتئینی بود. قابلیت هضم ماده آلی علوفه نسبت به جو (۰۰۷۹/۰=p) و ذرت (۰۰۸۷/۰=p) کاهش نشان داد. انرژی قابل متابولیسم علوفه نیز نسبت به جو (۰۰۸۵/۰=p) و ذرت (۰۰۷۹/۰=p) کمتر بود. ترکیبات مغذی و قابلیت هضم علوفه برداشت شده در روزهای مختلف تفاوت معنیداری نداشت. قیمت تمام شده هر واحد ماده خشک، پروتئین خام، پروتئین حقیقی و انرژی قابل متابولیسم حاصل از علوفه افزایش یافت و به ترتیب ۱۲/۳، ۰۱/۲، ۱۱/۳ و ۵۵/۳ برابر نسبت به جو و ذرت رسید. به طور کلی، تبدیل دانه جو و ذرت به علف سبز در سامانه آبکشت از نظر بازیافت مواد مغذی نه تنها با توازن منفی همراه بوده بلکه قیمت هر واحد از مواد مغذی درعلف تولیدی نسبت به دانه چند برابر افزایش یافت. بنا بر این تولید علوفه با روش مزبور سبب اتلاف منابع شده و قابل توصیه نمی باشد.کلیدواژه ها
Barley, Corn, Efficiency, Green Fodder, Hydroponic, آبکشت, بازده, جو, ذرت, علوفهاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.