تاثیر عصاره آبی آویشن دنایی در کاهش اثرات نامطلوب آفلاتوکسین در بلدرچین ژاپنی

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهشهای تولیدات دامی، دوره: 8، شماره: 15
  • کد COI اختصاصی: JR_RAP-8-15_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 326
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

اکبر گران

محمود شیوازاد

مریم رضاییان

چکیده

     عصاره آبی آویشن دنایی به منظور کاهش اثرات نامطلوب آفلاتوکسین B۱ در جیره بلدرچین ژاپنی مورد ارزیابی قرار گرفت. آزمایش به­صورت فاکتوریل ۲×۲ در قالب طرح کاملا تصادفی با دو سطح آفلاتوکسین (۰ و ۵۰۰ میکروگرم در کیلوگرم) و دو سطح عصاره آبی آویشن دنایی (۰ و ۲۰۰۰ میلی­گرم در کیلوگرم) که هر کدام از چهار تیمار جیره­ای به پنج تکرار (قفس) که چهار پرنده در هر قفس بود از ۲۴ تا ۴۵ روزگی انجام شد. نتایج نشان داد که آفلاتوکسین و عصاره آبی آویشن و اثر متقابل آنها تاثیر معنی­داری بر بافت­شناسی ژژونوم پرندگان نداشتند (۰۵/۰< p). آفلاتوکسین به­طور معنی­داری وزن نسبی کبد را افزایش داد که مشاهدات میکروسکوپی افزایش تجمع چربی در سلول­های کبدی را نشان داد ولی عصاره آبی آویشن به­طور معنی­داری باعث کاهش وزن نسبی کبد شد. هم چنین اثر متقابل معنی­داری بین آفلاتوکسین و عصاره وجود داشت به­طوری که اثرات منفی آفلاتوکسین بر وزن نسبی کبد پرندگان تغذیه شده با عصاره آبی آویشن به­طور معنی­داری کاهش یافت (۰۱/۰> p). آفلاتوکسین به­طور معنی­داری آنزیم­های سرمی آلانین آمینوترانسفراز و آسپارتات آمینوترانسفراز را افزایش داد ولی عصاره آبی آویشن به­طور معنی­داری آنزیم­های سرمی آلانین آمینوترانسفراز و آسپارتات آمینوترانسفراز را کاهش داد. اثر متقابل معنی­داری بین آفلاتوکسین و عصاره آبی آویشن وجود داشت به­طوری که افزودن عصاره آبی آویشن به جیره حاوی آفلاتوکسین به­طور معنی­داری آنزیم­های سرمی آلانین آمینوترانسفراز و آسپارتات آمینوترانسفراز را کاهش داد (۰۵/۰> p). بنابراین نتایج نشان داد افزودن عصاره آبی آویشن دنایی باعث کاهش اثرات نامطلوب ایجاد شده به وسیله آفلاتوکسین در جیره بلدرچین ژاپنی می­شود.

کلیدواژه ها

Aflatoxin, Aqueous extract of Thymus daenensis, Japanese quail, Medicinal plants, آفلاتوکسین, عصاره آبی آویشن دنایی, بلدرچین ژاپنی, گیاهان دارویی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.