بررسی تنوع ژنتیکی در میان شترهای دو کوهانه استان اردبیل

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهشهای تولیدات دامی، دوره: 8، شماره: 16
  • کد COI اختصاصی: JR_RAP-8-16_025
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 285
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

بهزاد همتی

محمدحسین بناءبازی

سعید شاه کرمی

المیرا مهندسان

پاملا برگر

چکیده

شتر دو کوهانه استان اردبیل در شمال غربی ایران یک ذخیره ژنتیکی ارزشمند محسوب می­شود ولی جمعیت آن به شدت رو به کاهش بوده است. از این رو هدف ما بررسی تنوع ژنتیکی میتوکندریایی در داخل این جمعیت می­باشد. در ۳۷ نمونه، یک ناحیه ۵۱۸ جفت بازی از DNA میتوکندریایی (mtDNA) شامل بخشی از ژن سیتوکروم b، tRNA­های اسیدهای آمینه ترئونین و پرولین و آغاز ناحیه کنترل به طور موفقیت آمیز تکثیر و با توالی مرجع mtDNA شتر دوکوهانه هم ردیف گردید. در مجموع، ۵ ناحیه چندشکل و سه هاپلوتیپ مجزا بدست آمد. هتروزایگوسیتی  برآورد شده از فراوانی­های هاپلوتیپی ۵۰۳/۰ بدست آمد که حاکی از تنوع ژنتیکی بالا و دور از انتظار در داخل جمعیت شتر دوکوهانه ایرانی است. نتایج مطالعه حاضر، کاربردهای مهمی در حفظ تنوع ژنتیکی و مدیریت تولیدات دامی داشته و موجب ثبات یا افزایش بالقوه ی ارزش اقتصادی شتر می گردد.  مطالعات بیشتر با استفاده از DNA هسته ای همچون نشانگرهای کروموزوم Y و ریزماهواره­ها یا چندشکلی­های تک نوکلئوتیدی می­توانند نتایج این مطالعه را تقویت نمایند.

کلیدواژه ها

Single Nucleotide Polymorphisms (SNP), Haplotype frequenc, ژنوم میتوکندریایی, چندشکلی تک نوکلئوتیدی, فراوانی هاپلوتیپی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.