بررسی عوامل موثر بر حذف در گاوهای شیری هلشتاین شمال غرب ایران

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهشهای تولیدات دامی، دوره: 8، شماره: 16
  • کد COI اختصاصی: JR_RAP-8-16_024
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 243
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نعمت هدایت ایوریق

کبری پوراسد آستمال

چکیده

     در این مطالعه میزان و علل حذف گاو شیری نژاد هلشتاین و تاثیر عوامل مختلف بر حذف دام در ۹ واحد صنعتی پرورش گاو شیری شمال غرب ایران بین سال­های ۱۳۸۷ تا ۱۳۹۲ بررسی شد. تاثیر عوامل مختلف بر حذف دام با استفاده از رویه GLIMMIX  نرم­افزار SAS ۹.۲ مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که از تعداد ۵۴۰۴ راس گاو شیری حذف شده در این دوره­ی پنج ساله ۸/۲۴ درصد مربوط به حذف اختیاری و ۲/۷۵ درصد حذف­ها اجباری بود. در بین حیواناتی که با حذف اجباری از گله حذف شده اند ناباروری و مشکلات زایمان و ناهنجاری­های متابولیکی با ۷/۱۷ و ۸/۱۶ درصد بیشترین حذف را به خود اختصاص دادند. میزان حذف اختیاری در گوساله­های ماده و تلیسه­های قبل از زایش، به شدت بالا (۵۵/۶۰ درصد) و بعد از زایش، به شدت پایین (۰۶/۵) بود. تقریبا ۴۹/۲۵ درصد حذفی­های بعد از زایش در ۵۰ روز اول اتفاق می­افتد که بیشتر اجباری است. نتایج مربوط به آنالیز عوامل موثر بر حذف نشان داد که نحوه زایش (سقط، مرده زایی و طبیعی)، درجه سخت­زایی، روزهای باز، دوره زایش، طول دوره خشکی و فصل زایش (۰۵/۰p< ) تاثیر معنی­داری داشتند. دام­هایی که در گروههای آسان­زایی، تعداد روزهای باز کم و طول دوره خشکی متوسط (۴۱ تا ۷۰ روز) قرار داشتند، کمترین میزان حذف را نشان دادند. نتایج نشان می­دهد که فراوانی بالای حذف اجباری در گله­ها می­تواند باعث کاهش ماندگاری، شدت انتخاب و ایجاد هزینه سنگین برای صنعت گاو شیری می­شود.

کلیدواژه ها

Culling, Dairy cow, Longevity, Profitability, حذف, گاو شیری, سودآوری, ماندگاری

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.