تاثیر غنی سازی با اسید و اندازه ذرات بر فراسنجه های تجزیه پذیری کنجاله کلزا و علوفه خشک یونجه در شکمبه

  • سال انتشار: 1390
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهشهای تولیدات دامی، دوره: 2، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_RAP-2-3_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 227
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سبحان گلچین گله دونی

College of Animal Science, Islamic Azad University, Tehran Sciences and Researches Unit

اسدا... تیموری یانسری

College of Animal Science and Fishers, Sari Agricultural Sciences and Natural Resources University

ایوب فرهادی

College of Animal Science and Fishers, Sari Agricultural Sciences and Natural Resources University

چکیده

این آزمایش به منظور تعیین تاثیر تیمارهای شیمیایی و اندازه ذرات بر فراسنجه های تجزیه پذیری ماده خشک (DM)، پروتئین خام (CP) و الیاف نامحلول در شوینده خنثی (NDF) کنجاله کانولا و یونجه خشک در شکمبه انجام شد. در این آزمایش از دو راس میش نژاد زل فیستوله گذاری شده در شکمبه با میانگین وزنی ۲ ± ۳۰ کیلوگرم استفاده شد. نمونه ها در کیسه های نایلونی در شکمبه گوسفندان تغذیه شده  با جیره حاوی علوفه خشک یونجه و دانه جو به نسبت ۷۵ به ۲۵ (براساس ماده خشک)، در زمان های ۰، ۳، ۶، ۹، ۱۲، ۲۴، ۳۶، ۴۸، ۷۲ و ۹۶ ساعت در شکمبه قرار گرفتند. داده های حاصل از آزمایشات در قالب طرح کاملا تصادفی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. میانگین فراسنجه های تجزیه پذیری شکمبه ای DM، CP و NDF کنجاله کانولا و یونجه خشک به طور معنی داری تحت تاثیر سطح اسید مورد استفاده (صفر و ۵ درصد)، اندازه ذرات مختلف (بلند و پودری) و نوع تیمار مورد استفاده قرار گرفتند. همچنین این فراسنجه ها برای علوفه یونجه تحت تاثیر اندازه ذرات علوفه قرار گرفت. استفاده از اسید و اندازه ذرات مختلف، بخش بالقوه قابل تجزیه و نرخ تجزیه پذیری ماده خشک کنجاله کانولا و علوفه یونجه را همراه با کاهش اندازه ذرات یونجه در شکمبه کاهش داد. همچنین استفاده از اسید، تجزیه پذیری NDF کنجاله کانولا را در شکمبه افزایش داد، لیکن با کاهش اندازه ذره یونجه، تجزیه پذیری NDF کاهش یافت. نتایج تجزیه پذیری CP نشان داد که تجزیه پذیری CP کانولای فراوری شده به میزان معنی داری در شکمبه کاهش یافت، در مورد یونجه نیز با کاهش اندازه ذره یونجه، تجزیه پذیری بخش CP آن کاهش یافت.

کلیدواژه ها

Canola oilcake, Ruminal degradability, Nylon bag method, کنجاله کانولا, تجزیه پذیری شکمبه ای, روش کیسه های نایلونی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.