تاثیر اسید لینولئیک جفت شده (CLA) بر صفات تولیدی و مورفولوژی روده کوچک جوجه های گوشتی

  • سال انتشار: 1389
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهشهای تولیدات دامی، دوره: 1، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_RAP-1-2_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 193
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

میثم علیپور

University of Mohaghegh Ardabili

بهمن نویدشاد

University of Mohaghegh Ardabili

مسعود ادیب مرادی

Faculty of veterinary medicine, University of Tehran

رضا سید شریفی

University of Mohaghegh Ardabili

چکیده

در آزمایشی به منظور بررسی تاثیر اسید لینولئیک جفت شده بر صفات تولیدی و خصوصیات مورفولوژیک روده کوچک، از ۳۰۰ قطعه جوجه گوشتی در قالب یک طرح کاملا تصادفی با ۵ تیمار و ۴ تکرار و ۱۵ جوجه در هر تکرار استفاده شد. جیره های آزمایشی عبارت بودند از جیره­های حاوی ۷% روغن سویا، ۷% CLA، ۵/۳% CLA + ۵/۳% روغن سویا، ۱۰ درصد روغن هیدروژنه و جیره شاهد فاقد چربی. کمترین افزایش وزن و مصرف خوراک در تیمار حاوی ۷% CLA  مشاهده گردید اما تاثیر تیمار مذکور بر ضریب تبدیل غذایی معنی دار بود (۰۵/۰ > P). بطور کلی جیره حاوی روغن سویا و نیز جیره فاقد چربی منجر به کاهش معنی­دار (۰۵/۰ > P) در ارتفاع پرزهای روده در بخش­های دئودنوم و ژژنوم گردیدند ولی در ایلئوم فقط جیره حاوی روغن سویا منجر به بروز چنین کاهشی شد (۰۵/۰ > P). جوجه های تغذیه شده با جیره حاوی ۵/۳% روغن سویا + ۵/۳% CLA دارای بلند ترین طول پرز بودند. جیره ۵/۳% روغن سویا + ۵/۳% CLA منجر به کاهشی معنی­دار در تعداد سلول گابلت و نیز ضخامت اپیتلیوم گردیدند. تیمار حاوی ۷% روغن سویا و نیز جیره فاقد چربی منجر به افزایش معنی­داری در ضخامت اپیتلیوم شدند. عمق کریپت در بخش دئودنوم و ژژنوم توسط جیره حاوی  ۵/۳% روغن سویا + ۵/۳% CLA افزایش یافت بطوریکه تفاوت مشاهده شده بجز با تیمار حاوی ۷% روغن سویا در دئودنوم، در مقایسه با سایر تیمارها در هر دو بخش از نظر آماری معنی­دار بودند (۰۵/۰ > P). نتایج تحقیق حاضر نشان داد که اسید لینولئیک جفت شده در سطح ۷% جیره بطور نامطلوبی صفات تولیدی را در جوجه­های گوشتی تحت تاثیر قرار داده اما در سطح ۵/۳% منجر به اثرات مطلوبی بر مورفولوژی روده و بویژه افزایش طول پرز گردید.

کلیدواژه ها

Conjugated linileic acid, Small intestime morphology, Broiler chickens, اسید لینولئیک جفت شده, مورفولوژی روده کوچک, جوجه گوشتی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.