بررسی تنوع و روابط ژنتیکی بین تعدادی از ارقام برنج با استفاده از صفات زراعی و نشانگرهای مولکولی RAPD

  • سال انتشار: 1388
  • محل انتشار: پژوهشنامه اصلاح گیاهان زراعی، دوره: 1، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JCB-1-3_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 186
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی اکبر باباجانپور

نعمت زاده

اسلام مجیدی

آسا ابراهیمی

عباس حاجی پور

سیدحمیدرضا هاشمی

سید محمد علوی

چکیده

استفاده از پتانسیل ذخایر ژنتیکی جهت اصلاح برنج، مستلزم شناسایی ژرم پلاسم می باشد. تحقیق حاضر به منظور بررسی تنوع و روابط ژنتیکی بین۳۰ ژنوتیپ مهم برنج با استفاده از صفات زراعی و نشانگرهای مولکولی RAPD اجرا شد. صفات زراعی مورد مطالعه نظیر ارتفاع بوته، تعداد پنجه در بوته، طول خوشه، طول شلتوک، عرض شلتوک، تعداد دانه پر و پوک درخوشه و وزن هزار دانه بودند. بیشترین ضریب تنوع مربوط به تعداد دانه پوک (۷/۷۶ درصد) و کمترین آن مربوط به طول خوشه (۴۶/۱۸درصد) بوده است. تجزیه خوشه ای نیز با استفاده از نرم افزار NTSYS ۲.۰۲ و ضریب تشابه EUCLID و الگوریتم UPGMA برای میانگین استاندارد شده ( (z = x-µ/σداده های صفات زراعی صورت گرفت. نتایج حاصل، ژنوتیپ های مورد مطالعه را به سه گروه تقسیم می نماید بیشترین ضریب تشابه بین ژنوتیپ های سنگ جو و دم سیاه (۶۹ درصد) و کمترین آن مربوط به ژنوتیپ های سنگ طارم و بینام (۰۱/۱۰ درصد) مشاهده شد. از ۲۴ آغازگر تصادفی RAPD استفاده شده، ۱۲ آغازگر تصادفی، چند شکلی مطلوبی نشان دادند. تجزیه خوشه ای داده ها با استفاده از نرم افزار NTSYS ver. ۲.۰۲ انجام گرفت و الگوریتم UPGMA و ضریب تشابه DICE مناسب ترین گروه بندی را در بین سایر روش ها نشان دادند. براساس نمودار درختی حاصل از تجزیه خوشه ای، ۴ گروه قابل تفکیک بدست آمده که بیشترین ضریب تشابه مربوط به ارقام آمل ۲ و هراز (۲/۹۴ درصد) و کمترین آنها هم برای ارقام زیره بندپی و ندا (۲/۳۴ درصد) بوده است.

کلیدواژه ها

برنج، تنوع، روابط ژنتیکی، صفات زراعی، نشانگرهای مولکولی RAPD

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.