بررسی اثر متقابل ژنوتیپ × محیط و پایداری عملکر د برگ خشک ژنوتیپ های توتون ویرجینیا با استفاده از رگرسیون تای (Tai) وAMMI

  • سال انتشار: 1389
  • محل انتشار: پژوهشنامه اصلاح گیاهان زراعی، دوره: 2، شماره: 5
  • کد COI اختصاصی: JR_JCB-2-5_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 136
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ساسان شادپور

سید علی پیغمبری

عبدالله محمدی

مرداویج شعاعی دیلمی

مجید حاجی محمد علی جهرمی

عبدالرحیم مهدوی

چکیده

در این تحقیق به منظور تعیین سازگاری و پایداری ژنوتیپ های توتون، پنج ژنوتیپ توتون ویرجینیا در دو منطقه رشت و تیرتاش در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی، در سه تکرار و دو سال زراعی متوالی (۸۹-۱۳۸۷) کشت و مورد مطالعه قرار گرفتند. اثر متقابل ژنوتیپ × محیط در روش AMMI و Tai در سطح احتمال ۱% معنی دار بودند. در روش رگرسیون Tai ژنوتیپ های ۱، ۳ و ۵ در ناحیه پایداری قرار گرفتند، اما از بین آنها ژنوتیپ شماره ۳ (Caspian z۱) به علت دارا بودن مقدار نزدیک به ۱ و مقدار نزدیک به صفر و همچنین میانگین عملکرد بالاتر از میانگین کل، از پایداری بسیار بالایی نسبت به سایر ژنوتیپ ها برخوردار بود. درمدل AMMI۱ ژنوتیپ ۳ به عنوان ژنوتیپ پایدار معرفی گردید و همچنین در مدل AMMI۲ نیز دو مولفه اصلی اول در سطح ۱% معنی دار شدند، مولفه اصلی اول۸۷% و مولفه اصلی دوم ۱۲% و در مجموع این دو مولفه ۹۹% از تغییرات اثر متقابل ژنوتیپ × محیط را توجیه نمودند. لذا در این مدل دو مولفه اصلی اثر متقابل در مدل نگه داشته شد (AMMI۲) و بقیه مولفه ها به عنوان نویز در نظر گرفته شدند. براساس نمودار بای پلات مدل AMMI۲ژنوتیپ ۳ (Caspian z۱) به عنوان بهترین ژنوتیپ برای مکان تیرتاش (S۲) و رشت (S۱) شناخته شد. به طورکلی در این تحقیق ژنوتیپ ۳ بر اساس روش Tai و AMMIبه عنوان برترین ژنوتیپ شناخته شد.

کلیدواژه ها

سازگاری، پایداری، AMMI، رگرسیون Tai، توتون

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.