تفکیک فاکتورهای بیماری زایی در پنج نژاد پر آزار زنگ زرد گندم (Puccinia striiformis f.sp. tritici) و شناسایی منابع مقاومت نسبت به آنها

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: پژوهشنامه اصلاح گیاهان زراعی، دوره: 9، شماره: 24
  • کد COI اختصاصی: JR_JCB-9-24_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 195
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی عمرانی

Department of Plant Breeding and Biotechnology, Faculty of Agriculture, University of Tabriz

منوچهر خدارحمی

Seed and Plant Improvement Institute, Agricultural Research Education and Extension Organization (AREEO), Karaj

فرزاد افشاری

Seed and Plant Improvement Institute, Agricultural Research Education and Extension Organization (AREEO), Karaj

چکیده

شناسایی فاکتورهای بیماری­زایی عامل بیماری زنگ زرد و آگاهی از تعداد و هویت ژن­های مقاومت در مواد اصلاحی گندم روند تولید ارقام مقاومی که بتوانند مقاومت پایداری ایجاد کنند را تسریع می­سازد. به­­منظور بررسی ژنتیکی و تعیین طیف بیماری­زایی و غیر بیماری­زایی ژن­ها، پنج نژاد بیماری زنگ زرد گندم که از مناطق مشهد، ساری، اردبیل، مغان و زرقان جمع­آوری شده بود با استفاده از ژنوتیپ­ها­ی استاندارد و افتراقی بین­المللی زنگ زرد، تعیین نژاد گردیدند. براساس واکنش­ها، جدایه مشهد نژاد ۶E۱۵۸A+، جدایه ساری نژاد ۲۳۰E۱۵۸A+، جدایه اردبیل نژاد ۶E۱۴۲A+، جدایه مغان نژاد ۱۶۶E۱۵۰A+، و جدایه زرقان نژاد ۱۹۸E۱۳۰A+ نام­گذاری شدند. براساس نتایج حاصله برای گیاهان افتراقی حامل ژن­های Yr۲، Yr۲+، Yr۶، Yr۷، Yr۷+، Yr۱۱،Yr۱۷ ، Yr۱۸، Yr۲۲، Yr۲۳، Yr۲۵ و YrA در مقابل تمام نژادهای مورد مطالعه بیماری­زایی مشاهده گردید و در گیاهان حامل ژن­های Yr۱، Yr۳، Yr۴، Yr۵، Yr۱۰، Yr۱۵، Yr۲۴، YrSP و YrCV در مقابل هیچ یک از نژاد ها بیماری­زایی مشاهده نشد. سپس به­­منظور ارزیابی میزبان­های زنگ زرد، واکنش مقاومت ۴۵ ژنوتیپ گندم در قالب طرح بلوک­های کامل تصادفی با سه تکرار در مرحله گیاهچه­ای تحت شرایط گلخانه نسبت به پنج نژاد پرآزار، مورد بررسی قرار گرفت. در بررسی اجزاء مقاومت به زنگ زرد، صفات دوره کمون و تیپ آلودگی یادداشت ­برداری گردید. نتایج تجزیه واریانس نشان داد اختلاف بسیار معنی­داری بین واکنش ژنوتیپ­های گندم­ نسبت به نژادها وجود دارد و واکنش مشابهی نسبت به نژادها نداشتند. احتمالا ژن­های YrND، YrSD، YrSU، Yr۳۲ و Yr۲۷ به ­تنهایی و یا ترکیبات مختلف با سایر ژن­های مقاومت ناشناخته در ژنوتیپ­هایی که مقاومت اختصاص به­نژاد داشتند سبب ایجاد مقاومت در مقابل نژادهایی که برای این ژن­ها بیماری­زا نبودند شده است. استفاده از ژن­های مقاومت موجود در ژنوتیپ­های دارای مقاومت گیاهچه­ای در مناطقی که نژادهای مورد مطالعه یا مشابه شایع هستند، مقدور خواهد بود. ضمن اینکه امکان بروز مقاومت گیاه کامل در شرایط مزرعه­ای در ژنوتیپ­هایی که تحت شرایط گلخانه­ای حساسیت نشان دادند نیز منتفی نیست.

کلیدواژه ها

Race, Seedling stage resistance, Yellow rust, Virulence factors, زنگ زرد, فاکتورهای بیماریزایی, نژاد و مقاومت در مرحله گیاهچه ای

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.