ارزیابی تنوع ژنتیکی لاین های نوترکیب برنج (Oryza sativa L.) بر اساس برخی صفات کمی و کیفی

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: پژوهشنامه اصلاح گیاهان زراعی، دوره: 10، شماره: 26
  • کد COI اختصاصی: JR_JCB-10-26_016
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 344
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد علی احمدی شاد

University of Guilan

علی اکبر عبادی

Rice Research Institute of Iran (RRII), Agricultural Research Education and Extension Organization (AREEO)

محمد مهدی سوهانی

Department of Agronomy and Plant Breeding, Faculty of Agriculture, University of Guilan, Rasht, Iran

حبیب الله سمیع زاده لاهیجی

Department of Agronomy and Plant Breeding, Faculty of Agriculture, University of Guilan, Rasht, Iran

مریم حسینی چالشتری

Rice Research Institute of Iran (RRII), Agricultural Research Education and Extension Organization (AREEO)

چکیده

با توجه به اهمیت غذایی برنج و جایگاه استراتژیک آن در امنیت غذایی جهان، لازم است برای دستیابی به عملکرد بالا، کیفیت مطلوب و سایر صفات مهم اقتصادی و زراعی، ابتدا مطالعات جامعی از تنوع ژرم پلاسم این گیاه صورت گیرد. به ­همین منظور، تعداد ۱۴۴ لاین نوترکیب از جمعیت F۶ برنج حاصل از تلاقی رقم محلی طارم دیلمانی به­ عنوان والد مادری با رقم اصلاح شده صالح به ­عنوان والد پدری به­ همراه چهار رقم شاهد (طارمی دیلمانی، هاشمی، صالح و علی کاظمی) در قالب طرح آگمنت در چهار بلوک به­ لحاظ ۱۱ صفت مهم کمی و کیفی مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج حاصل از تجزیه واریانس نشان داد که بین لاین­ها از نظر کلیه صفات به­جز صفات مرتبط با کیفیت دانه (محتوی آمیلوز و درجه حرارت ژلاتینی شدن)، اختلاف معنی ­داری وجود ندارد که طبق انتظار دلالت بر یکنواختی میان لاین­ها بر اساس صفات مورد بررسی و پاسخ آن­ها به گزینش می­ نماید. تجزیه به عامل­ها سه عامل را معرفی نمود که ۸۷ درصد از تنوع کل را توجیه نمودند و با توجه به بار عامل­ها به­ترتیب مرتبط با تعداد دانه، تیپ و ساختار گیاه و کیفیت پخت نامگذاری شدند. بر اساس نتایج حاصل از تجزیه خوشه ­ای مبتنی بر روش حداقل واریانس وارد و معیار مربع فاصله اقلیدسی، ارقام در سه گروه اصلی قرار گرفتند که این تعداد گروه بر اساس تجزیه تابع تشخیص نیز مورد تایید قرار گرفت. شناسایی تنوع فنوتیپی موجود، اطلاعات مفیدی در مدیریت کلکسیون­ها فراهم می ­آورد و منابع ژنتیکی با ارزشی را در اختیار اصلاح­گران قرار می ­دهد.    

کلیدواژه ها

Genetic variation, Inbred line, Quantitative and qualitative traits, Rice, برنج, تنوع ژنتیکی, صفات کمی و کیفی, لاین های نوترکیب

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.