فاکتورهای بیماری زایی جدایه های زنگ ساقه (Puccinia graminis f. sp. tritici) و شناسایی منابع مقاومت در ژنوتیپ های سینتتیک گندم سیمیت

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: پژوهشنامه اصلاح گیاهان زراعی، دوره: 10، شماره: 27
  • کد COI اختصاصی: JR_JCB-10-27_010
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 220
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی عمرانی

University of Tabriz

سعید اهری زاد

University of Tabriz

رامین روح پرور

Agricultural Research Education and Extension Organization (AREEO)

منوچهر خدارحمی

Agricultural Research Education and Extension Organization (AREEO)

محمود تورچی

University of Tabriz

چکیده

بیماری زنگ ساقه گندم با عامل قارچی Puccinia graminis f. sp. tritici یکی از مهم­ترین بیماری ­های این محصول در جهان می ­باشد. یافتن منابع مقاومت جدید نسبت به این بیماری در ژنوتیپ ­های سینتتیک گندم هگزاپلویید به ­دلیل داشتن تنوع ژنتیکی بالا محتمل می­ باشد. به­منظور آگاهی از ساختار ژنتیکی جمعیت عامل بیماری زنگ ساقه، ۱۲ جدایه تک جوش شده مربوط به مناطق گرگان و بروجرد در سال­ های ۱۳۹۳ و ۱۳۹۴ تعیین نژاد شدند، سپس مقاومت ۳۴۸ ژنوتیپ سینتتیک گندم با استفاده از صفت تیپ آلودگی در مقیاس صفر تا ۴ نسبت به چهار جدایه از ۱۲ جدایه تعیین نژاد شده در مرحله گیاهچ ه­ای با استفاده از طرح بلوک ­های کامل تصادفی در دو تکرار مورد بررسی قرار گرفت. بر اساس نتایج حاصل از واکنش ارقام استاندارد و افتراقی گندم ضمن شناسایی دو نژاد TKTTF و TTTTF در بین تمامی جدایه­ ها، بیماری­زایی چهار جدایه­ ی منتخب بر روی ژنوتیپ­ های حامل ژن­ های Sr۵، Sr۶، Sr۷a، Sr۷b، Sr۸a، Sr۸b، Sr۹a، Sr۹b، Sr۹d، Sr۹e، Sr۹g، Sr۱۰، Sr۱۲، Sr۱۴، Sr۱۵، Sr۱۶، Sr۱۷،Sr۱۸ ، Sr۱۹، Sr۲۰، Sr۲۱، Sr۲۲، Sr۲۳، Sr۲۸، Sr۳۰، Sr۳۴، Sr۳۶، Sr۳۷، Sr۳۸، SrTmp و SrMcN مشاهده گردید. تجزیه واریانس مرکب نشان داد که در مرحله­ی گیاهچ ه­ای بین ژنوتیپ­ های گندم از نظر واکنش به جدایه­ های منتخب اختلاف معنی ­داری داشتند. همچنین معنی­ دار شدن اثر متقابل جدایه × ژنوتیپ حاکی از آن بود که در برخی از ژنوتیپ­ ها مقاومت اختصاص به­ جدایه داشتند. واکنش اختصاص به جدایه در ۱۶ درصد از ژنوتیپ ­ها مشاهده گردید، بدین معنی که حداقل در برابر یکی از جدایه ­ها واکنش مقاومت و در برابر جدایه ­های دیگر حساسیت وجود دارد. ۶۱ درصد ژنوتیپ­ ها نسبت به هر چهار جدایه حساس (تیپ آلودگی ۳ تا ۴) و ۲۳ درصد ژنوتیپ­ ها (مثل لاین­ های ۲۲۸۴۲، ۲۲۸۵۷، ۲۲۸۶۲، ۲۲۸۶۳، ۲۲۸۶۴) نسبت به همه­ ی آن­ها مقاوم بودند (تیپ آلودگی صفر تا ۲)، ژنوتیپ­ های مقاوم دارای ژن­ های مقاومت موثر گیاهچ ه­ای­ بوده و می­ توانند در برنامه ­های به ­نژادی مقاومت به زنگ ساقه مورد استفاده قرار گیرند. نتایج این تحقیق اولین گزارش از مقاومت ژنوتیپ­ های سینتتیک گندم نسبت به نژادهای غالب زنگ ساقه در ایران می­ باشد.

کلیدواژه ها

Infection type, Isolate, Isolate-specific resistance, Puccinia graminis f. sp. Tritici, Race analysis, تعیین نژاد, تیپ آلودگی, جدایه, مقاومت اختصاص به جدایه, Puccinia graminis f.sp. tritici

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.