مقایسه عملکرد دانه و زودرسی هیبریدهای جدید ذرت در شرایط کرمانشاه

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: پژوهشنامه اصلاح گیاهان زراعی، دوره: 10، شماره: 28
  • کد COI اختصاصی: JR_JCB-10-28_011
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 167
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فرهاد صادقی

Seed and Plant Improvement Departments, Kermanshah Agricultural and Natural Resources Research Center, AREEO, Kermanshah, Iran.

مهران باقری

Crop Corn Development Co. Kermanshah

چکیده

به ­منظور مقایسه ­ی عملکرد دانه و سایر خصوصیات زراعی و کیفی هیبریدهای ذرت خارجی، این آزمایش با استفاده از ۱۳ هیبرید ذرت دانه ای خارجی همراه با دو رقم شاهد داخلی (BC-۶۲، BC۶۳۲، BC-۶۲۱، BC۶۲۸، BC-۵۱۲، BC-۵۹۵، PL-۴۷۲، BC-۵۲۵، VALBUM، BC-۶۲۶، BC-۵۸۵، Torro، Simon، KSC ۷۰۴ و  KSC۷۰۳)، در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار در سال زراعی ۱۳۹۵ در ایستگاه تحقیقاتی ماهیدشت، کرمانشاه اجرا شد. تجزیه واریانس نشان داد که اثر رقم بر صفات زراعی، اجزای عملکرد و عملکرد دانه در سطح احتمال یک درصد معنی ­دار بود. هیبرید BC-۶۲۱ با وزن هزار دانه ۳۵۹ گرم و درصد چوب بلال بسیار پایین (۴/۱۲ درصد) و عملکرد ۰۶۰/۱۵ تن در هکتار و طول دوره رسیدن فیزیولوژیکی ۱۳۷ روز برترین هیبرید بود. هیبریدهای BC-۵۱۲ و BC-۶۲۶ نیز به­ ترتیب با طول دوره رسیدن فیزیولوژیکی (۱۳۸ و ۱۳۶ روز) و با وزن هزار دانه ۳۳۱ و ۳۲۴ گرم و درصد چوب بلال (۵/۱۳ و ۷/۱۶درصد) و عملکردهای دانه ۴۳۰/۱۴ و ۸۳۰/۱۳ تن در هکتار و هیبرید Torro نیز با وزن هزار دانه ۳۹۶ گرم و درصد چوب بلال (۱۵ درصد) و عملکرد دانه ۹۸۰/۱۲ تن در هکتار و طول دوره رسیدن فیزیولوژیکی ۱۳۷ روز هیبریدهای برتر بودند. این هیبریدها جهت کشت در مناطق معتدل استان کرمانشاه و سایر مناطق با شرایط مشابه توصیه می ­شوند و از نظر تیپ و ارتفاع بوته نیز وضعیت بسیار خوبی داشتند. چهار هیبرید یاد شده در حدود ۳ تا ۵ تن نسبت به شاهدهای KSC۷۰۴ و KSC۷۰۳ افزایش عملکرد دانه داشتند. همچنین از تحمل تنش به سیاهک معمولی بیشتری نسبت به ارقام شاهد برخوردار بودند.

کلیدواژه ها

Agronomic traits, Corn, Phenotypic correlation, Quality characteristics, ذرت, خصوصیات زراعی, ویژگی کیفی, همبستگی فنوتیپی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.