شناسایی نشانگرهای مولکولی RAPD و ISSR مرتبط با صفات زراعی در بادرنجبویه (Melissa officinalis)

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: پژوهشنامه اصلاح گیاهان زراعی، دوره: 10، شماره: 28
  • کد COI اختصاصی: JR_JCB-10-28_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 246
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

صنم صفائی چائی کار

Azad university of Arak

مهدی ریحیم

Institute of Science and High Technology and Environmental Sciences, Graduate University of Advanced Technology, Kerman, Iran.

شهاب خاقانی

Azad university of Arak

چکیده

  پیدا کردن ارتباط بین نشانگرهای مولکولی و صفات زراعی یک ابزار عالی برای انتخاب غیرمستقیم صفت مورد نظر در جمعیت گیاهی است. در این مطالعه، از تجزیه و تحلیل رگرسیون گام ­به­ گام برای تخمین ارتباط بین آغازگرهای ISSR و RAPD با برخی از صفات زراعی در ۱۲ توده بادرنجبویه استفاده شد. نشانگرها یا باندها به­ عنوان متغیر مستقل و صفات به­ عنوان متغیر تابع در نظر گرفته شدند. تجزیه و تحلیل نتایج رگرسیونی، ارتباط معنی ­داری بین صفات و برخی از جایگاه های مورد مطالعه نشان داد. برای بعضی صفات بیش از یک نشانگر آگاهی بخش تشخیص داده شد. در مجموع ۹۰ نشانگر آگاهی بخش از جمله ۴۸ جایگاه ISSR و ۴۲ جایگاه RAPD مشخص شدند. چهار نشانگر RAPD (نشانگرهای SA-R-۱۰، OPA-۰۱-۱۵، OPC-۰۴-۷ و CS-۵۶-۸ به ترتیب با درصد توجیه ۵۴، ۷/۰، ۴/۰ و ۲/۰) و چهار نشانگر ISSR (نشانگرهای UBC۸۲۶-۱، UBC۸۱۲-۹، UBC۸۱۳-۱۰ وUBC۸۲۵-۴ به ترتیب با درصد توجیه ۲۹، ۵/۷، ۵ و ۳) با درصد اسانس همبستگی معنی­ داری نشان دادند و ۸/۹۹ درصد از تنوع فنوتیپی را توجیه کردند. در میان آغازگرهای RAPD، توجه ویژه ­ای باید به آغازگر SA-R شود چرا که بیشترین ارتباط بین قطعات این آغازگر با صفات تعداد روز تا ۵۰٪ گلدهی، تعداد شاخه در بوته، وزن تر و وزن خشک اندام رویشی بود. برخی از این آغازگرها (SA-R و UBC۸۱۳) با بیش از یک صفت ارتباط داشتند که نشان­ دهنده پیوستگی نزدیک این صفات یا کنترل این صفات توسط اثرات پلیوتروپی می­ باشد. این آغازگرها برای بهبود و اصلاح بادرنجبویه مفید هستند.

کلیدواژه ها

Agronomic traits, Essential oil content, Informative markers, Regression association, ارتباط رگرسیونی, نشانگر آگاهی بخش, درصد اسانس

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.