ارزیابی پایداری عملکرد لاین های اینبرد آفتابگردان در شرایط تنش شوری
سال انتشار: 1398
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 280
فایل این مقاله در 10 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JCB-11-30_001
تاریخ نمایه سازی: 17 مهر 1400
چکیده مقاله:
برهمکنش ژنوتیپ در محیط مسئله ای مهم در مطالعه صفات کمی میباشد زیرا تفسیر آزمایشهای ژنتیکی را دشوار و پیش بینی ها را با مشکل مواجه میسازد، همچنین پایداری عملکرد در محیطهای مختلف را تقلیل می دهد. روشهای مختلفی برای درک الگوهای برهمکنش ژنوتیپ × محیط ارایه شده است. به منظور تعیین پایداری عملکرد و سازگاری لاینهای اینبرد آفتابگردان و تجزیه برهمکنش ژنوتیپ × محیط، ۱۰۰ لاین خالص آفتابگردان روغنی که از نقاط مختلف جهان تهیه شده اند، در دو شرایط تنش و بدون تنش شوری به مدت دو سال زراعی (۱۳۹۳-۱۳۹۴) یعنی ۴ محیط در محوطه گلخانه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه ارومیه، در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با ۳ تکرار در هر یک از شرایط معمول و شوری ۸ دسیزیمنس بر متر مورد ارزیابی قرار گرفتند. در تجزیه پایداری به روش واریانس محیطی و ضریب تغییرات محیطی، لاینهای با کد ۳۳ و ۷۱ کمترین مقادیر واریانس و ضریب تغییرات را نشان دادند. بر اساس واریانس انحراف از خط ابرهارت و راسل، لاینهای ۲۵، ۴۰، ۴۵ ،۷۱ و بر اساس ارزش پایداری AMMI (ASV) لاینهای ۷۱، ۹۳، ۷۷ و ۵۱ به عنوان لاینهای پایدار شناسایی شدند. جهت شناسایی ژنوتیپ های سازگار با محیط های خاص از روش بای پلات استفاده شد. بر پایه نتایج بای پلات لاینهای ۷۱، ۶۱ و ۱۷ پایدارتر از دیگر لاینهای مورد بررسی بودند. لاین ۷۱ عملکرد بالاتری نسبت به دو لاین دیگر داشت. لاین ۵۰ با عملکرد بالا، سازگاری خصوصی به محیط نرمال و لاینهای ۹۰ و ۴۸ با عملکرد بالا، سازگاری خصوصی به شرایط شور نشان دادند. براساس آماره های پایداری مورد بررسی و روش AMMI، لاین ۷۱ بهعنوان پایدارترین لاین تحت شرایط نرمال و تنش شوری معرفی می شود.
کلیدواژه ها:
Biplot ، Genotype by Environment Interaction ، Salt Stress ، Sunflower ، آفتابگردان ، برهمکنش ژنوتیپ × محیط ، بای پلات ، تنش شوری
نویسندگان
امید سفالیان
University of Mohaghegh Ardabili
سهیلا احمدپور
University of Mohaghegh Ardabili
رضا درویش زاده
Urmia University
حسین حاتم زاده
Urmia University
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :