مطالعه برخی از صفات زراعی و پایداری عملکرد ژنوتیپ های برنج

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: پژوهشنامه اصلاح گیاهان زراعی، دوره: 11، شماره: 31
  • کد COI اختصاصی: JR_JCB-11-31_018
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 162
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

اسماعیل خراسانی

Department of Plant Breeding and Biotechnology, University of Zabol

لیلا فهمیده

Department of Plant Breeding and Biotechnology, University of Zabol

نادعلی بابائیان

Department of Plant Breeding,Sari Agricultural Sciences and Natural Resources University

غلامعلی رنجبر

Department of Plant Breeding,Sari Agricultural Sciences and Natural Resources University

چکیده

معرفی ارقام جدید برنج با پتانسیل عملکرد بالاتر یکی از اهداف مهم به نژادگران است و ارزیابی پایداری ارقام و تعیین اثر متقابل ژنوتیپ با محیط در هر برنامه معرفی رقم ضرورت دارد. در این تحقیق ۱۶ ژنوتیپ امیدبخش برنج (شش لاین در دست معرفی، ۸ ژنوتیپ والدینی و دو ژنوتیپ به­عنوان شاهد) در دو منطقه آمل و ساری طی سال­های ۱۳۹۳-۱۳۹۲ در قابل طرح بلوک ­های کامل تصادفی با ۳ تکرار از نظر پایداری صفات کمی مورد بررسی قرار گرفتند. عملکرد دانه در پایان فصل و مابقی صفات در زمان مقتضی خود مورد اندازهگیری قرار گرفتند. نتایج تجزیه واریانس مرکب برای مهم­ترین صفت گیاهان زراعی که عملکرد می ­باشد در دو مکان و دو سال و همچنین اثر متقابل بین سال و مکان بسیار معنی­ دار شد. از نتایج این پژوهش در مورد پایداری این­چنین استنباط می­ شود که در شرایط ژنتیکی و محیطی این آزمایش، نتایج روش­های مختلف تجزیه پایداری در تعیین ژنوتیپ­های پایدار در بیشتر موارد تا حد زیادی مشابه بوده است. در نهایت براساس پارامتر­های پایداری محاسبه شده برای تجزیه پایداری عملکرد، سه ژنوتیپ شماره ۱، ۱۳ و ۳ به ترتیب با میانگین­های ۶۶/۵۹۰۶، ۵/۵۰۱۱ و ۳۳/۴۴۶۳ کیلوگرم در هکتار بعنوان پایدار­ترین و سازگار­ترین ژنوتیپ­ها در این بررسی شناسایی شد. همچنین روش رگرسیونی، سازگاری عمومی این ژنوتیپ­ها را به کلیه محیط ­ها نشان داد.

کلیدواژه ها

Agronomy traits, Combined analysis, Promising genotype, Rice, Stability analysis, صفات زراعی, تجزیه مرکب, ژنوتیپ امیدبخش, برنج, تجزیه پایداری

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.