بررسی اثر تنظیم کننده های رشد گیاهی بر ریزازدیادی و باززایی آویشن دنایی (Thymus daenensis Clake)

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: پژوهشنامه اصلاح گیاهان زراعی، دوره: 11، شماره: 31
  • کد COI اختصاصی: JR_JCB-11-31_011
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 291
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهدی محب الدینی

University of Mohaghegh Ardabili

رعنا میرزاده قصابه

Professor University Mohaghegh Ardabili

مهدی بهنامیان

University of Mohaghegh Ardabili

اسماعیل چمنی

University of Mohaghegh Ardabili

رقیه فتحی

University of Mohaghegh Ardabili

چکیده

     آویشن دنایی با نام علمی Thymus daenensis Clake یکی از گیاهان دارویی مهمی می­ باشد که به تیره نعناییان (Lamiaceae) تعلق دارد. برگ و سرشاخه­ های گلدار این گیاه دارای تعدادی ترکیبات مهم مثل تیمول، کارواکرول، بتاپتین و پاراسیمین می­ باشد. تحقیق حاضر به منظور تعیین مناسب­ترین غلظت تنظیم کننده های رشد گیاهی (اکسین ­ها و سایتوکینین­ ها) برای تولید گیاهچه ­های درون شیشه­ ای با استفاده از ریزنمونه ی جوانه­ی انتهایی و هیپوکوتیل انجام گرفت. بذور گیاه آویشن دنایی بعد از ضد عفونی جهت جوانه­زنی در محیط کشت MS کشت شدند. ریزنمونه­ ها در محیط کشت حاوی تنظیم­ کننده­ های رشد گیاهی BAP و Kin جهت بررسی ریزازدیادی کشت گردیدند. ریزنمونه­ ی هیپوکوتیل نیز در محیط کشت حاوی تنظیم­ کننده ­های رشد گیاهی BAP و NAA به صورت ترکیب هورمونی جهت القای کالوس و باززایی ساقه کشت شد. در آزمایشات بررسی ریزازدیادی، مقایسه میانگین داده­ها نشان داد که بیشترین تعداد ساقه، تعداد برگ، تعداد جوانه و وزن تر در تیمار Kin با غلظت ۵/۲ میلی­ گرم در لیتر حاصل شد و در آزمایشات بررسی باززایی آویشن دنایی، بیشترین درصد باززایی و بیشترین تعداد نوساقه در محیط کشت MS حاوی ۵/۱ میلی ­گرم در لیتر BAP به همراه ۶/۰ میلی­ گرم در لیتر NAA در ریزنمونه­ ی هیپوکتیل مشاهده گردید. به طور کلی Kin بیشترین کارایی را در ریزازدیادی و ترکیب BAP و NAA بیشترین تاثیر را در باززایی آویشن داشتند.  

کلیدواژه ها

Callus Induction, Explants, In Vitro, Medium, Shoot Regeneration, القای کالوس, باززایی شاخه, ریزنمونه, درون شیشه ای, محیط کشت

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.