تخمین قابلیت ترکیب پذیری برخی صفات عملکردی در گوجه فرنگی به روش لاین در تستر

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: پژوهشنامه اصلاح گیاهان زراعی، دوره: 11، شماره: 32
  • کد COI اختصاصی: JR_JCB-11-32_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 222
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مریم نوری

Agricultural Jihad of Ilam Province

علیرضا مطلبی آذر

Department of Horticulture, Faculty of Agriculture, University of Tabriz, Iran

مهدی صیدی

Department of Horticulture, Faculty of Agriculture, University of Ilam, Iran

جابر پناهنده

Department of Horticulture, Faculty of Agriculture, University of Tabriz, Iran

داوود زارع حقی

Department of Pedology, Faculty of Agriculture, University of Tabriz, Iran

سیامک رسولی آذر

Department of Horticulture, Faculty of Agriculture, University of Ilam, Iran

چکیده

       دوازده سینگل کراس (F۱) حاصل از تلاقی ۳ لاین تجاری و ۴ تستر گوجه ­فرنگی از نظر واکنش به تنش کم آبی و ارزیابی قابلیت ترکیب ­پذیری به صورت کرت ­های خرد شده در قالب طرح بلوک ­های کامل تصادفی در سه تکرار و سه سطح تنش (FC، FC%۶۰ و FC  %۴۰) در گلخانه و مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه ایلام درطی سال ­های ۹۳-۹۵ مورد ارزیابی قرار گرفتند. لاین ­های مورد استفاده شامل: L۲:Kingstone، L۳:Petoearly، L۱:Bitstoik و تسترها شامل (S. pimpinellifolium)T۱:LA۱۶۰۷،T۳:LA۲۰۸۰ (S. lycopersicum var. cerasiforme) ،T۴:LA۱۵۷۹ (S. pimpinellifolium)  و (S.(pimpinellifolium)T۲:LA۲۶۵۶ بودند. بر اساس نتایج تجزیه واریانس داده ها، اثر تلاقی ­ها، تسترها، لاین×تستر و همین ­طور میانگین مربعات والدین در مقابل تلاقی در شرایط تنش و بدون تنش برای تمامی صفات معنی­ دار بود که نشان­ دهنده تفاوت معنی ­دار GCA والدین و SCA هیبریدها بود. برای عملکرد کل تستر T۲ در شرایط بدون تنش و تنش FC%۴۰ و T۱ در تنش FC%۶۰ بهترین ترکیب­ پذیر عمومی (GCA) بودند. تستر T۲ ترکیب­گر مناسب برای عملکرد بالقوه در شرایط بدون تنش و تنش FC%۶۰ بود. لاین L۱ ترکیب­ پذیری عمومی معنی­ دار و مثبت برای عملکرد بالقوه، عملکرد کل و تعداد کل میوه در شرایط تنش و بدون تنش آبی داشت. هیبریدهای Petoearly×LA۱۵۷۹ (L۳T۴) در شرایط بدون تنش و (L۱T۱)Bitstoik× LA۱۶۰۷ و (L۲T۴)Kingstone×LA۱۵۷ در تنش سطح FC %۴۰ و FC%۶۰ بهترین ترکیب ­پذیر خصوصی (SCA) برای عملکرد کل بودند. در صفات زراعی مورد مطالعه اثرات قابلیت ترکیب ­پذیری عمومی بزرگتر از اثرات قابلیت ترکیب­ پذیری خصوصی بود. نسبت واریانسδ۲A/ δ۲D  نشان ­دهنده کنترل صفات مورد مطالعه با اثرات غیر افزایشی ژن بود.

کلیدواژه ها

Combining Ability, Drought Stress, Gene Effect, Tomato, اثرات ژن, تنش خشکی, قابلیت ترکیب پذیری, گوجه فرنگی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.