مطالعه برخی از پاسخهای مورفولوژیکی گیاه استویا (Stevia rebaudiana Bertoni) به اثرات القاگر کیتوزان در شرایط شوری

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: پژوهشنامه اصلاح گیاهان زراعی، دوره: 12، شماره: 33
  • کد COI اختصاصی: JR_JCB-12-33_015
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 251
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زینب علی پور

sana institute of higher education

مهیار گرامی

sana institute of higher education

اکرم قربانپور

kharazmi University

پرستو مجیدیان

Crop and Horticultural Science Research Department, Mazandaran Agricultural and Natural Resources Research and Education Center, Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO), Sari, Iran

چکیده

     شوری خاک یکی از مهم ­ترین تنش های غیرزیستی می باشد که آثار منفی بر رشد و تولید گیاهان از جمله گیاهان ارزشمند دارویی نظیر گیاه استویا دارد. از این رو، هدف از این تحقیق، ارزیابی برهمکنش القاگر کیتوزان در چهار سطح (صفر، ۲/۰، ۴/۰ و ۶/۰ درصد) با شوری در چهار سطح (صفر، ۵۰، ۱۰۰ و ۱۵۰ میلی مولار کلرید سدیم) بر روی  برخی صفات مورفولوژیکی گیاه استویا به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار در سال ۹۶-۹۵ در موسسه آموزش عالی غیرانتفاعی سنا بود. صفات مورد اندازه ­گیری شامل وزن تر، خشک ریشه و اندام هوایی، تعداد میانگره، تعداد برگ، ارتفاع گیاه، شاخص سطح برگ (LAI)، میزان رشد نسبی برگ (RLGR) و نسبت سطح برگ (LAR) بود. نتایج حاصل از تجزیه واریانس نشان داد که تنش شوری بر صفات ارتفاع گیاه، تعداد برگ، تعداد میانگره، وزن تر و خشک اندام های هوایی و ریشه، شاخص سطح برگ، نرخ رشد نسبی برگ  و نسبت سطح برگ به طور معنی داری تاثیر داشت. اما، برهمکنش کیتوزان و شوری سبب بهبود صفات مورد نظر گردید. برای مثال، افزایش تعداد میانگره در تیمار Ch۲S۲ (۴/۰ گرم بر لیتر کیتوزان-۱۰۰ میلی مولار شوری)، افزایش تعداد برگ، سطح برگ، وزن تر و خشک ریشه، وزن تر و خشک اندام هوایی، طول ریشه در تیمار Ch۱S۳ (۲/۰ گرم بر لیتر کیتوزان-۱۵۰ میلی­مولار شوری)، افزایش ارتفاع بوته در تیمار Ch۲S۲ (۴/۰ گرم بر لیتر کیتوزان و ۱۰۰ میلی مولار شوری) و  تیمار Ch۱S۳ (۲/۰ گرم بر لیتر کیتوزان و ۱۵۰ میلی مولار شوری) مشاهده گردید. علاوه بر آن، تیمار Ch۱S۲ (۲/۰ گرم بر لیتر کیتوزان-۱۰۰ میلی مولار شوری)، تیمار Ch۲S۳ (۴/۰گرم بر لیتر کیتوزان-۱۵۰ میلی مولار شوری) و تیمار Ch۳S۳ ( ۶/۰ گرم بر لیتر کیتوزان-۱۵۰ میلی مولار شوری) روی LAR و تیمار Ch۱S۳ (۲/۰ گرم بر لیتر کیتوزان-۱۵۰ میلی مولار شوری) روی RLGR افزایش معنی دار نشان دادند. در این راستا، یافته های این پژوهش می تواند اطلاعات مفیدی در ارتباط با تغییر صفات مورفولوژیک گیاه دارویی استویا در شرایط تنش شوری به القاگر کیتوزان را ارائه دهد تا با تقویت این صفات بتوان از این گیاه در برابر شرایط تنش محافظت کرد.

کلیدواژه ها

Abiotic stress, Elicitor, Medicinal plant, گیاه دارویی, القاگر, تنش غیرزیستی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.