بررسی برخی صفات بیوشیمایی ارقام متحمل و حساس گندم تریتیکوم بیوتیکوم تحت تنش شوری

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: پژوهشنامه اصلاح گیاهان زراعی، دوره: 12، شماره: 36
  • کد COI اختصاصی: JR_JCB-12-36_020
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 349
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فاطمه بیضاوی

Graduate University of Advanced Technology, Kerman

امین باقی زاده

Graduate University of Advanced Technology, Kerman

سعید میرزایی

Graduate University of Advanced Technology, Kerman

محمود ملکی

Graduate University of Advanced Technology, Kerman

حسین مظفری

Graduate University of Advanced Technology, Kerman

چکیده

شوری، یکی از مهم ترین تنش ­های غیر زنده محیطی است و یکی از مهم ترین عوامل کاهش رشد و عملکرد گیاهان زراعی  از جمله گندم می­ باشد. گندم یکی از پر اهمیت ترین محصولات زراعی در ایران می­ باشد و سطوح پلوئیدی گندم به­ عنوان یک منبع مهم از ژن های ممتاز بوده و مطالعه روی این گونه ها به ­منظور استفاده در فعالیت های اصلاحی بسیار مطلوب است. گندم دیپلویید دارای ۲۷ گونه ی متفاوت است. در این میان T.boeticum گسترده ترین نوع گندم وحشی که در مناطق سرد نیمه غربی کشور انتشار دارد. این پژوهش در سال ۱۳۹۸ در دانشگاه تحصیلات تکمیلی صنعتی و فناوری پیشرفته کرمان بر روی دو ژنوتیپ مختلف از گندم T.boeticum که متعلق به کردستان و لرستان ایران است مورد بررسی و اجرا قرار گرفت. بذور این گندم ­ها در زمستان سال ۹۸ به­صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار کشت شدند و در دو سطح تنش شوری صفر و ۱۲۵ میلی­ مولار مورد تجزیه آماری قرار گرفتند. نتایج حاصل از تجزیه واریانس صفات شامل رنگیزه های فتوسنتزی، قندهای محلول، پروتیین ­ها، فنل­ها، پرولین، نشت یونی، رطوبت نسبی، پراکسیدهیدروژن، طول ریشه، برخی آنزیم آنتی ­اکسیدانی و سنجش سدیم و پتاسیم نشان داد، بین سطوح ژنوتیپ و سطوح تنش شوری و همچنین اثرات متقابل این دو تیمار از نظر صفات مورد بررسی اختلاف معنی­ داری وجود دارد.

کلیدواژه ها

Biochemical traits, Salinity stress, Triticum boeoticum, تنش شوری, گندم تریتیکوم بوتیکوم, صفات بیوشیمیایی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.