مدل سازی توزیعی و دینامیک بیلان آب حوزه آبخیز چهل چای در محیط سیستم اطلاعات جغرافیایی

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: پژوهشنامه مدیریت حوزه آبخیز، دوره: 6، شماره: 12
  • کد COI اختصاصی: JR_JWMR-6-12_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 222
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

واحد بردی شیخ

Gorgn University of Agricultural Sciences and Natural Resources

عبدالجلیل حزبی

دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

عبدالرضا بهره مند

Gorgn University of Agricultural Sciences and Natural Resources

چکیده

     مدل­سازی فرآیندهای هیدرولوژی اطلاعات مناسبی را برای مدیریت آبخیزها فراهم کرده، دید بهتر و جامع­تری نسبت به آبخیزها ایجاد می­نماید. در این تحقیق بیلان آب و جریان خروجی حوزه آبخیز چهل­چای در محیط GIS و برنامه نویسی PCRaster  مدل­سازی گردید. عوامل و پارامترهای دخیل در بیلان آب شامل بارش، ذوب برف، تبخیر و تعرق، رطوبت خاک، رواناب سطحی ناشی از بارش، آب پایه و جریان زیرقشری در نظر گرفته شده و با استفاده از روابط موجود بیلان آب مدل­سازی گردیده و دبی خروجی روزانه حوزه از مجموع دبی رواناب، جریان زیرقشری و آب پایه به­دست آمد. فرآیند واسنجی مدل برای دوره آماری  (۸۷-۱۳۸۶) انجام گرفت. فرآیند اعتبارسنجی مدل با استفاده از یک دوره آماری سه ساله از ۸۴-۱۳۸۳ تا ۱۳۸۶ انجام گردید. نتایج به دست آمده از مدل­سازی با داده­های دبی مشاهداتی ثبت شده در خروجی حوزه مورد ارزیابی قرار گرفتند. ضریب نش- ساتکلیف برای دوره واسنجی ۷/۰ و برای دوره اعتبارسنجی ۵/۰ به دست آمد. با توجه به اینکه مقدار ضریب نش - ساتکلیف هر دو دوره بالاتر از ۳۶/۰ می­باشد، می­توان گفت که مدل از کارایی مطلوب و قابل قبولی برخوردار است. با توجه به مناسب بودن شبیه­سازی جریان خروجی، مولفه­های بیلان آب حوزه به تفکیک محاسبه و ارائه گردید. مدل توسعه داده شده ضریب آبدهی کل سالانه حوزه را برای دوره واسنجی ۱/۱۹% به دست ­آورد در حالیکه مقدار مشاهده شده آن در این دوره ۲۲ درصد می­باشد.

کلیدواژه ها

Hydrological Modeling, Calibration, Validation, Water balance, PCRaster, مدل سازی هیدرولوژیک, واسنجی, اعتبار سنجی, بیلان آب, PCRaster

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.