عوامل موثر بر تمایل آبخیزنشینان به مشارکت در طرح های آبخیزداری در حوزه هزارخانی

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: پژوهشنامه مدیریت حوزه آبخیز، دوره: 8، شماره: 16
  • کد COI اختصاصی: JR_JWMR-8-16_024
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 167
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عباس الیاسی

کاکا شاهدی

شفق رستگار

چکیده

با توجه به اهمیت حفاظت از منابع طبیعی، تدوین راهبردهای مشارکتی در جهت حفظ و بهره برداری از این منابع به عنوان ضرورتی بنیادی بیش از پیش احساس می شود. با مشارکت مردم در هر پروژه، اجرا و حفاظت آن پروژه با صرف هزینه و زمان کمتر و به صورت مطلوب تر انجام می گیرد؛ بنابراین هدف تحقیق حاضر شناسایی عوامل موثر بر تمایل آبخیزنشینان به مشارکت در طرح های آبخیزداری است که از نظر ماهیت، به صورت دو بخش کمی و کیفی انجام شده است. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی آبخیزنشینان حوزه آبخیز هزارخانی استان کرمانشاه بود (۴۵۰=N). طبق فرمول کوکران ۲۰۷ نفر به عنوان نمونه به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه و تکمیل آن به صورت مصاحبه حضوری صورت گرفت. برای معتبرسازی محتوا از کارشناسان، متخصصین و استادان مجرب آشنا با مفاهیم مشارکت استفاده شد. برای تعیین پایایی پژوهش از روش آلفای کرونباخ استفاده شد که مقدار آلفای کرونباخ برای گویه های متغیر وابسته ۹۳/۰، برای گویه های عوامل اجتماعی ۹۲/۰، برای گویه های عوامل ارتباطی ۸۵/۰ و برای عوامل اقتصادی ۸۹/۰ محاسبه شد که نشان داد گویه ها هم مسیر بوده و از هماهنگی درونی بالایی برخوردار هستند. نتایج تحلیل همبستگی نشان داد که بین متغیر وابسته میزان مشارکت آبخیزنشینان با متغیرهای سطح تحصیلات، تعداد دام و مساحت زمین روابط مثبت و معنی دار و با میزان سن آبخیزنشینان رابطه منفی و معنی دار وجود دارد. همچنین، نتایج حاصل از روش تحلیل مسیر نشان داد که مساحت زمین، تحصیلات، عوامل اقتصادی و تعداد دام به ترتیب بیشترین و سن، عوامل اجتماعی و عوامل ارتباطی و منابع اطلاعاتی به ترتیب کمترین تاثیر را بر تمایل آبخیزنشینان به مشارکت داشتند، این عوامل و گویه ها ۶/۶۸ درصد از میزان مشارکت را تبیین کردند. برای جذب مشارکت عمومی در طرح ها، پیشنهاد می شود از طریق برگزاری کلاس های آموزشی-ترویجی، بهبود برنامه رسانه های جمعی و بهره برداری از رسانه های اجتماعی، انگیزه و آگاهی آبخیزنشینان بیشتر گردد.

کلیدواژه ها

Correlation Coefficients, Communication Factors, Employment, Immigration, Income, Questionnaire, Social Factors, پرسشنامه, درآمد, اشتغال, ضرایب همبستگی, عوامل ارتباطی, عوامل اجتماعی, مهاجرت

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.