آشکارسازی روند تغییرات بارش شمال کشور با استفاده از آزمون غیرپارامتری من-کندال

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: پژوهشنامه مدیریت حوزه آبخیز، دوره: 8، شماره: 16
  • کد COI اختصاصی: JR_JWMR-8-16_021
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 222
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مجتبی خوش روش

محمد میرناصری

مهسا پسرکلو

چکیده

تحقیقات دانشمندان اقلیم شناسی نشان می­دهد که دمای هوای سطح کره زمین تا ۶/۰ درجه سانتی­گراد در طول قرن بیستم گرم­تر شده است. این گرما به دلیل افزایش غلظت گازهای گلخانه­ای بوده که همراه با تغییرات در روند بارش و چرخه هیدرولوژی می­باشد. در این پژوهش روند تغییرات بارش ماهانه، فصلی و سالانه ایستگاه­های باران­سنجی شمال ایران در سه دوره ۳۰، ۴۰، ۵۰ ساله و در سه سطح اطمینان ۹۰، ۹۵ و ۹۹ درصد با آزمون ناپارامتری من-کندال مورد بررسی قرار گرفت. جهت شناخت بهتر تغییرات و نوسانات مکانی در منطقه مورد مطالعه،روندهای مشاهده شده با استفاده از روش درون­یابی وزنی مجذور عکس فاصله  (IDW) انجام شد. نتایج نشان داد که روند تغییرات، هم از لحاظ زمانی و هم مکانی در منطقه مورد مطالعه متفاوت می­باشد. مقدار RMSE برای متغیرهای مختلف با استفاده از روش IDW کمتر از ۲/۰ بدست آمده است که نشان دهنده کارآمد بودن این روش در درون­یابی بارش است. نتایج روندیابی نشان داد که در فصول سرد سال، روندهای نزولی و در فصول گرم سال، روندهای صعودی وجود دارد که حاکی از اهمیت تغییراقلیم در منطقه مورد مطالعه می­باشد. همچنین روند تغییرات در دوره ۳۰ و ۴۰ ساله برای میانگین بارش سالانه در شرق استان اغلب مناطق نزولی و در غرب استان، اغلب صعودی می­باشد. برای دوره ۴۰ ساله نیز، روند نزولی در شرق استان وجود دارد. به طوری که روند نزولی معنی­دار در سطح اطمینان ۹۰ درصد در حوضه تالار در بالادست حوضه حاکم می­باشد. برای غرب استان، روند صعودی در سطح اطمینان ۹۹ درصد تقریبادر همه زیرحوضه­های حوضه چالوس رود، به چشم می­خورد.نتایج این پژوهش نشان می­دهد که تغییر اقلیم در منطقه مورد مطالعه مشهود می­باشد، که لزوم شناخت هر چه بیشتر تغییرات متغیرهای اقلیمی و تاثیر آن بر منابع آب، محیط زیست و سایر بخش­های مرتبط را می­طلبد.

کلیدواژه ها

Climate change, Analysis of the time series, Interpolation, IDW, Mazandaran state, تغییر اقلیم, تحلیل روند سری های زمانی, درون یابی, IDW, استان مازندران

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.