کاربرد مدل تلفیقی سلو ل های خودکار و زنجیره مارکوف در شبیه سازی الگوی مکانی- زمانی تغییر پوشش جنگلی (مطالعه موردی: شهرستان ملکشاهی - استان ایلام)

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: دوفصلنامه بوم شناسی جنگل های ایران، دوره: 3، شماره: 5
  • کد COI اختصاصی: JR_IFEJ-3-5_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 145
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

وحید میرزایی زاده

Ilam University

علی مهدوی

Ilam University

عبدالعلی کرمشاهی

Ilam University

علی اکبر جعفرزاده

Sari Agricultural Sciences and Natural Resources University

چکیده

     به­منظور برنامه ریزی و مدیریت بهینه منابع طبیعی و محیط زیست، اطلاع از وضعیت تغییرات پوشش اراضی طی دهه های گذشته ضروری است. مدل سازی تغییرات پوشش اراضی، اطلاعات ارزشمندی را برای ادراک بهتر این فرآیند، تعیین عوامل موثر و پیش بینی مناطق در معرض تغییر را فراهم می آورد. این پژوهش با هدف شبیه سازی تغییرات پوشش جنگلی و تعیین پراکنش و مقدار کاهش سطح جنگل های شهرستان ملکشاهی در استان ایلام، طی سال های ۱۳۵۵ تا ۱۳۸۹ با استفاده از مدل تلفیقی زنجیره مارکوف انجام گرفت. برای شبیه سازی تغییرات پوشش جنگلی، داده های سنجنده MSS مربوط به سال ۱۳۵۵ و سنجنده LISSIII مربوط به سال های ۱۳۸۶ و ۱۳۸۹ مورد پردازش و طبقه بندی قرار گرفتند. به ­منظور بررسی ارتباط تغییر پوشش جنگل با عوامل محیطی و انسانی و تهیه نقشه مطلوبیت تبدیل اراضی، از روش آماری رگرسیون لجستیک استفاده شد. سپس نقشه پوشش و کاربری اراضی سال ۱۴۰۰ با استفاده از مدل تلفیقی سلو ل های خودکار و زنجیره مارکوف بر مبنای تغییرات مشاهده شده بین سال های ۱۳۵۵ تا ۱۳۸۹، شبیه سازی شد. جهت اعتبارسنجی مدل، شبیه سازی نقشه پوشش جنگلی سال ۱۳۸۹ با استفاده از مدل زنجیره مارکوف با تصاویر طبقه بندی شده سال های ۱۳۵۵ تا ۱۳۸۶ انجام شد. مقایسه نقشه شبیه سازی شده سال ۱۳۸۹ با نقشه واقعی حاصل از طبقه بندی نشان دهنده قابلیت بالای این مدل برای شبیه سازی تغییرات پوشش جنگلی در جنگل های زاگرس می باشد (شاخص کاپا = ۸۳/۰). نتایج حاصل از مدل بیانگر کاهش قابل توجه (۰۹/۲۰ درصد) منابع جنگلی شهرستان ملکشاهی است.  

کلیدواژه ها

Spatial-temporal Simulation, Automated cell, Markov chain, Logistic Regression, Malekshahi, شبیه سازی مکانی-زمانی, سلو ل های خودکار, زنجیره مارکوف, رگرسیون لجستیک, شهرستان ملکشاهی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.