ارزش گذاری اقتصادی محصولات فرعی جنگل های فندقلوی اردبیل (تولید میوه فندق) و نقش آن در اقتصاد خانوارها

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: دوفصلنامه بوم شناسی جنگل های ایران، دوره: 5، شماره: 9
  • کد COI اختصاصی: JR_IFEJ-5-9_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 289
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فرشاد کیوان بهجو

University of Mohaghegh Ardebili

سجاد قنبری

University of Tabriz

چکیده

جنگل­ ها دارای ارزش­ های زیست محیطی، اقتصادی و اجتماعی بالقوه بالایی هستند که حفاظت از این اکوسیستم و جلوگیری از هرگونه دخل و تصرف غیراصولی در آن حائز اهمیت فراونی می­ باشد. لذا بالا بودن ارزش اقتصادی کل جنگل­ ها از جمله جنگل­ های فندقلو، اهمیت حفاظت مستمر آنها را دو چندان می ­نماید. جنگل فندقلوی اردبیل جزو جنگل ­های حفاظتی- تفرجی بوده که عمده محصول فرعی در این منطقه فندق است. هدف از انجام این بررسی ارزیابی درآمد حاصل از تولید فندق و عوامل موثر در مدیریت این محصول در منطقه جنگلی فندقلوی اردبیل می­ باشد. روش این مطالعه به صورت پیمایشی در خصوص محصول فرعی فندق بوده و جامعه آماری آن بهره برداران محصول فندق در منطقه مورد مطالعه می­ باشد. در این مطالعه تعداد ۷۹ نفر از بهره­ برداران فندق به صورت تصادفی جهت تکمیل پرسشنامه انتخاب شدند. متغیرهایی از قبیل میزان مصرف، فروش، درامد خانوار در سال، رانت اقتصادی، میزان اشتغال ایجاد شده و غیره محاسبه گردید. بر طبق نتایج، سهم درآمد از ناحیه برداشت میوه نسبت به درآمد کل ۳/۲۰ درصد می باشد. میزان سود اقتصادی حاصل از تولید فندق و رانت اقتصادی به ترتیب ۱۳۹۷۰۰۰ ریال و ۸۹۸۲۷۱۰ ریال به ازای هر هکتار در سال برآورد گردید. در نهایت ارزش مورد انتظار هر هکتار جنگل از محل برداشت محصول فندق ۱۷۹۶۵۴۲۰ ریال به دست آمد. میزان اشتغال سالیانه از محل تولید فندق در منطقه مورد بررسی ۱۹ نفر محاسبه شد. می­توان نتیجه ­گیری نمود که جنگل­ های فندق با توجه به دارا بودن سهم بالا در درامد بهره ­برداران باید با توجه به ظرفیت برداشت پایدار بهره­ برداری و مدیریت گردد.  

کلیدواژه ها

Faduglu forest, Expectation value, Gross income, Hazelnut, Net present value, ارزش خالص کنونی, ارزش مورد انتظار, درآمد ناخالص, فندق, جنگل فندقلو

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.