تحلیل الگوی مکانی و اثرات متقابل بلوط ایرانی و بنه در جنگل های قلاجه کرمانشاه با استفاده از تابع K۲

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: دوفصلنامه بوم شناسی جنگل های ایران، دوره: 5، شماره: 9
  • کد COI اختصاصی: JR_IFEJ-5-9_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 153
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهسا کریمی

Sari Agricultural Sciences and Natural Resources University

اصغر فلاح

Sari Agricultural Sciences and Natural Resources University

چکیده

    بلوط ایرانی و بنه مهم­ترین گونه­ های درختی جنگل ­های زاگرس هستند، استفاده بی­رویه ساکنین منطقه از این درختان باعث کاهش سطح کمی و کیفی این گونه ­های ارزشمند و همچنین ایجاد توده­ های ناهمگن شده است. شناخت الگوی مکانی و اثرات متقابل درختان می تواند کلید راهنمایی برای دخالت های مدیریتی به منظور حفظ، احیاء و توسعه جنگل ­ها باشد، از طرفی دیگر دخالت مداوم ساکنین منطقه زاگرس در عرصه­ های جنگلی باعث ایجاد مناطق ناهمگن زیادی شده است که شناخت این عرصه­ ها را به منظور مدیریت آنها در راستای کاهش اثر دخالت انسان­ها امری ضروری می­سازد. بنابراین هدف این پژوهش تعیین الگوی مکانی و اثرات متقابل بلوط ایرانی و بنه در عرصه ­های ناهمگن جنگل­ های زاگرس می­باشد. بدین منظور عرصه­ای ناهمگن به مساحت ۳۰ هکتار در جنگل­ های قلاجه کرمانشاه انتخاب و مورد آماربرداری صددرصد قرار گرفت و نقشه­ی نقطه­ ای درختان بلوط ایرانی و بنه در منطقه­ی مورد مطالعه با استفاده از روش فاصله-آزیموت تهیه شد. برای تحلیل الگوی مکانی گونه­ ها از شکلتک­ متغیره تابع K۲ و برای بررسی اثرات متقابل گونه ­ها از شکل دومتغیره این تابع استفاده شد. نتایج این پژوهش نشان داد که درختان بلوط ایرانی و بنه به ترتیب ۶/۸۵ و ۷/۹% از درختان عرصه ­ی مورد بررسی را به خود اختصاص داده­اند و دارای الگوی مختلط هستند، بطوریکه با افزایش فاصله از درختان الگوی مکانی برای بلوط ایرانی از کپه­ای به تصادفی و برای بنه از تصادفی به یکنواخت تغییر می­کند. تحلیل شکل دومتغیره تابع K۲ بیانگر وجود جاذبه در فواصل کمتر از ۸ متر و عدم کنش متقابل گونه ­ها در سایر فواصل است.  

کلیدواژه ها

Point map, Heterogeneous mass, Distance-azimuth method, Monte-Carlo range, Clumped pattern, نقشه نقطه ای, توده ناهمگن, روش فاصله-آزیموت, حدود مونت کارلو, الگوی کپه ای

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.