تنوع زیستی گیاهی تحت تاثیر موقعیت شیب کاتنا در راشستان های اسالم- گیلان

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: دوفصلنامه بوم شناسی جنگل های ایران، دوره: 7، شماره: 13
  • کد COI اختصاصی: JR_IFEJ-7-13_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 265
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدباقر محمودی

Agriculture Sciences and Natural Resources of Sari University

حمید جلیلوند

Agriculture Sciences and Natural Resources of Sari University

سید محمد حجتی

Agriculture Sciences and Natural Resources of Sari University

یحیی کوچ

faculty of natural resources. TMU. noor

چکیده

پژوهش حاضر با هدف مقایسه ترکیب و تنوع گونه­ای پوشش گیاهی در طول کاتنا، در دو توده­ی مدیریت شده و مدیریت نشده راش جنگل اسالم انجام شد. برای هر یک از توده­ها سه ساختار کاتنا V شکل در نظر گرفته شد. سپس در امتداد هر کاتنا و در موقعیت شیب­ها (قله، شانه، پشتی، پای و پنجه شیب) ، قطعات نمونه ۴۰۰ متر مربعی با حداقل فاصله به­صورت انتخابی برای بررسی وضعیت تراکم و تنوع گونه­های درختی و درون هر یک از آن­ها نیز زیر قطعه نمونه ­های چهار متر مربعی برای مطالعه ترکیب و تنوع زادآوری و پوشش علفی پیاده شد. جهت تحلیل شاخص­ های تنوع، غنا و یکنواختی از شاخص­ های سیمپسون، مارگالف و کامارگو استفاده شد. نتایج نشان داد گونه راش بالاترین درصد تاج پوشش و بیشترین تراکم زادآوری را دارد. اثر موقعیت شیب بر شاخص تنوع سیمپسون و یکنواختی کامارگو در گونه ­های درختی و همچنین تنوع سیمپسون و غنای مارگالف در گونه­ های علفی معنی­ دار بود ولی در مورد زادآوری هیچ یک از شاخص ­ها معنی­ دار نشد. گونه­ های Dryopteris filix-mass L. وAsperula odorata L.  بالاترین فراوانی را به ­ترتیب در توده ­های مدیریت شده و نشده دارا بودند. با توجه به این­که فرم غالب زمین در رویشگاه­ های جنگلی شمال کشور به ­صورت افت و خیزهای متوالی (کاتنا) می ­باشد، بنابراین لازم است اجرای برنامه­ های جنگل­ شناسی (حفاظت، احیا، توسعه و بهره­ برداری) با توجه ویژه به مدیریت کاتنا صورت گیرد.

کلیدواژه ها

Land form, Topography, Regeneration, Species diversity, شکل زمین, توپوگرافی, زادآوری, تنوع گونه ای

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.