اثرات زیست محیطی تردد اسکیدر و جهت های چوب کشی بر فشردگی خاک و وضعیت استقرار تجدید حیات طبیعی در جنگل های چوب فریم

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: دوفصلنامه بوم شناسی جنگل های ایران، دوره: 7، شماره: 14
  • کد COI اختصاصی: JR_IFEJ-7-14_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 360
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیدرضا مصطفی نژاد

Mazandaran Agricultural and Natural Resources Research and Education Center, (AREEO),Sari,Iran.

محمد رضا پورمجیدیان

Sari Agricultural Sciences and Natural Resources University

کامبیز اسپهبدی

Mazandaran Agricultural and Natural Resources Research and Education Center, (AREEO),Sari,Iran.

علی اقتصادی

Forests and Rangelands Research Department ,Research institute of Forests and Rangelands, Agricultural Research Education and Extension Organization (AREEO), Tehran,Iran

چکیده

فشردگی خاک جنگل در اثر به ­کارگیری ماشین ­آلات چوب­ کشی و قدرت و وزن بالای آنها بوده و سبب تغییرات در خصوصیات فیزیکی خاک می­ شود. کاهش رویش درخت در اغلب بررسی­ های انجام شده از بیشترین آثار منفی تردد ماشین چوب­ کشی است. هدف این تحقیق بررسی اثرات تعداد تردد اسکیدر در جهت­ های مختلف چوب­ کشی (چوب­ کشی رو به بالا و چوب­ کشی رو به پایین) بر فشردگی خاک و ­استقرار نهال­ های جنگلی انجام گرفت، که با  استفاده از اسکیدر چرخ لاستیکی تیمبرجک C۴۵۰ در دو پارسل­ ۹ و ۱۱ سری دهمیان، شرکت سهامی و بهره­برداری چوب فریم  اجراء گردید. تعداد تردد در پنج سطح (صفر بار (شاهد) ۱ تا ۵، ۶ تا ۱۰، ۱۱ تا۱۵ و بیش از ۱۵ بار تردد) و جهت ­های چوب­ کشی در دو سطح (چوب­ کشی به بالا و چوب ­کشی به پایین) اندازه­ گیری شدند. بعد از عملیات چوب ­کشی، در داخل مسیر قطعات نمونه مربع ­شکل به مساحت ۹ مترمربع پیاده گردید. وزن مخصوص ظاهری خاک،­ تراکم و حجم ریشه نهال نیز دراین قطعات­ در محل شاهد و رد چرخ اسکیدر بررسی گردید. نتایج نشان داد که بیشترین افزایش وزن مخصوص ظاهری درترددهای اولیه (۱ تا۵ تردد) اتفاق افتاده است، افزایش وزن مخصوص ظاهری خاک در اثرچوب ­کشی تا عمق ۳۰ سانتی­متری نیزقابل توجه است. فشردگی خاک در چوب­ کشی رو به بالا بیشتر (gr/cm۳ ۲۴/۱) از چوب ­کشی رو به پایین  gr/cm۳)۱۹/۱) است. جهت­ های چوب ­کشی رو به بالا و رو به پایین دامنه روی تراکم نهال ­ها تاثیری نداشت. تعداد تردد بیش از ۱۰ بار در هر دو جهت چوب ­کشی (به بالا وپایین) باعث کاهش تعداد و رشد نهال گردید. تعداد تردد مجاز در چوب ­کشی رو به بالا ۸-۷ بار و در چوب ­کشی رو به پایین ۱۲-۱۱ بار تعیین گردید.  

کلیدواژه ها

Seedling Establishment, Skidding Direction, Root Volume, Bulk Density, استقرار نهال, جهت چوب کشی, حجم ریشه, وزن مخصوص

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.