پیش بینی اثر تغییر اقلیم بر پراکنش بالقوه گونه بلوط بلند مازو (Quercus castaneifolia C.A.M.) با استفاده از مدل سازی ترکیبی در جنگل های هیرکانی ایران

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: دوفصلنامه بوم شناسی جنگل های ایران، دوره: 8، شماره: 15
  • کد COI اختصاصی: JR_IFEJ-8-15_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 305
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حمید طالشی

Tarbiat Modares University

سید غلامعلی جلالی

Tarbiat Modares University

سید جلیل علوی

Tarbiat Modares University

سید محسن حسینی

Tarbiat Modares University

بابک نعیمی

ETH Zurich university

چکیده

     بررسی ها نشان می دهد که بیست سال اخیر، میانگین دمای ناحیه رویشی خزری، ۷۴/۰ درجه سانتی گراد افزایش یافته است. در این پژوهش برای کاهش عدم قطعیت، رویشگاه های مطلوب فعلی و آینده گونه بلوط بلندمازو تحت تاثیر تغییر اقلیم با استفاده از یک چارچوب تلفیقی شامل پنج روش مختلف مدل سازی، پراکنش گونه بلوط بلندمازو مدل سازی شد. برای پیش بینی اثر تغییر اقلیم در پراکنش گونه بلوط بلندمازو از پنج مدل گردش عمومی جو تحت دو سناریوی خط سیر غلظت (RCP) استفاده شد. همچنین با استفاده از تحلیل تغییرات اندازه محدوده گونه بلوط بلندمازو، رویشگاه های افزایش یافته، کاهش یافته و حفظ شده تحت تاثیر اقلیم برای هریک از RCP ها در سال ۲۰۷۰ میلادی پیش­ بینی شد. نتایج نشان داد که در سال ۲۰۷۰ میلادی مساحت رویشگاه های مطلوب با قطعیت بالا تحت سناریوی RCP ۴.۵ معادل ۸۰/۱۶ درصد افزایش و تحت سناریوی RCP ۸.۵ معادل ۸۰/۲۹ درصد کاهش خواهد یافت. همچنین ۱۲/۵۴ درصد از رویشگاه های مطلوب فعلی تحت سناریوی RCP ۴.۵ پایدار خواهند ماند؛ درحالی که این مناطق تحت سناریوی RCP ۸.۵ به ۸۵/۲۳ درصد کاهش خواهد یافت. همچنین در سال ۲۰۷۰ میلادی مساحت رویشگاه های مطلوب اضافه شده تحت سناریوی RCP ۴.۵ برابر با ۶۸/۶۲ درصد و مساحت این مناطق تحت سناریوی RCP ۸.۵ برابر با ۳۶/۴۲ درصد خواهد بود. پیشنهاد می شود تا تصمیم گیری های مدیریتی و حفاظتی در رابطه با این گونه با مدنظر قرار دادن اثر تغییر اقلیم و سازگار با این تغییرات در جنگل های هیرکانی انجام شود. همچنین در طرح های جنگل کاری و احیا با استفاده از این گونه اثرات تغییر اقلیم بر مطلوبیت رویشگاه های انتخاب شده مدنظر قرار گیرد.    

کلیدواژه ها

Habitats suitability, reprehensive concentration pathway, species distribution models, ncertainty, خطوط سیر غلظت, مدل سازی پراکنش گونه ای, مطلوبیت رویشگاه, عدم قطعیت

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.