بررسی تغییرات پدیده شناسی اقاقیا (L. Robinia pesudoacacia) با استفاده از روش های توصیفی و تحلیل کمی

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: دوفصلنامه بوم شناسی جنگل های ایران، دوره: 8، شماره: 16
  • کد COI اختصاصی: JR_IFEJ-8-16_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 349
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زهرا جعفزی

گروه مرتع و آبخیزداری، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه صنعتی اصفهان

سید حمید متین خواه

گروه مرتع و آبخیزداری، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه صنعتی اصفهان

چکیده

   بررسی مراحل پدیده­شناسی و تعیین زمان وقوع آن­ها در شرایط مختلف زیستی، در امر اصلاح و انتخاب پایه­ ها در جنگل ­کاری ابزاری مفید است. به ­این منظور، در مطالعه حاضر از دو روش توصیفی و کمی جهت ثبت پدیده­ شناشی درخت اقاقیا استفاده شد. به این ­صورت که، در روش توصیفی، در طول فواصل زمانی معین اقدام به ثبت مشاهدات فنولوژیکی و در روش کمی با استفاده از کانال­ های رنگی از اجزای گیاه در طول فصل رشد عکس­ برداری صورت گرفت. رنگ اجزای گیاهی با استفاده از نرم ­افزار فتوشاپ یکنواخت، رقم کانال رنگی آن­ها تعیین و سپس درصد هر یک از کانال های رنگ تعیین شد. از ضریب همبستگی پیرسون به­ منظور بررسی همبستگی بین دما و بارش با شاخص ۲G-RB در نرم­افزار۲۲.۰  SPSS استفاده شد. به ­منظور بررسی درجه-روزهای رویشی نیز از خصوصیات اقلیمی استفاده شد. نتایج نشان داد که گیاه مذکور اوایل فروردین ماه رشد رویشی خود را آغاز می­ کند و تا اوایل مرداد ماه ادامه دارد. اواخر آذر ماه برگ های درخت می­ریزد و در سه ماه زمستان به خواب می ­رود. ظهور غنچه اواخر خرداد و گلدهی گیاه در اواسط تیر ماه مشاهده شد. اواخر مرداد میوه ­ها تشکیل و اواسط شهریور تا اوایل آبان میوه­ها می­رسند. بذرها از اوایل شهریور تا اوایل اردیبهشت پراکنده می­ شوند. هم چنین، تنها بین متوسط دمای ماهانه و تغییر رنگ ساقه درخت اقاقیا همبستگی معنی دار مشاهده شد و به ۳۱۸۰، ۱۰/۵۵۶۹، ۷/۶۲۹، ۷۰/۱۱۵۳، ۶۰/۵۶۹، ۴۰/۱۴۷۴، ۹۰/۵۹۵۱، ۳۰/۶۵۳، ۷۰/۲۸۲ و ۹۰/۸۳۰ درجه-روز به ­ترتیب برای مراحل رویشی (ظهور برگ، ظهور غنچه، گلدهی، تشکیل میوه، رسیدن میوه، ریزش بذر، خزان برگ، ریزش برگ و خواب) نیاز دارد. از آن­جا که درخت اقاقیا درختی مناسب جهت کشت در مناطق معتدله سرد و نیمه­ خشک است، شناخت پدیده­شناسی آن به طرح های احیای زیست ­شناختی و توسعه فضای سبز کمک خواهد کرد.    

کلیدواژه ها

Restoration, Phenology, Color channels, Growing Day-Dgree, Robinia pesudoacacia, احیاء, پدیده شناسی, کانال های رنگی (RGB), درجه روز رشد, گیاه اقاقیا (Robinia pesudoacacia).

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.