بررسی تغییرات پارامترهای اقلیمی بوم سازگان جنگلی در مقایسه با منطقه شهری

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: دوفصلنامه بوم شناسی جنگل های ایران، دوره: 9، شماره: 17
  • کد COI اختصاصی: JR_IFEJ-9-17_010
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 201
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رویا عابدی

Department of Forestry, Ahar Faculty of Agriculture and Natural Resources, University of Tabriz, Iran

لادن کاظمی راد

Culture & Research, Iran

چکیده

جنگل­ها با بیشترین ذخیره کربن در دنیا پتانسیل زیادی در تعدیل اقلیم جهانی بر عهده دارند، به­ طوری­که هر نوع تهدید در این بوم­ سازگان یا هر تغییر کاربری، منجر به تغییراتی در ترکیب پوشش گیاهی، کاهش تنوع و خدمات این بوم­سازگان در مقیاس محلی و منطقه­ ای تا جهانی خواهد شد. هدف مطالعه حاضر بررسی روند تغییرات پارامترهای اقلیمی در یک بوم ­سازگان جنگلی نسبت به یک منطقه شهری بود. از این رو پارامترهای کمینه و بیشینه دما، بارش و تابش تحت مدل LARS-WG برای دو دوره گذشته و آینده در منطقه جنگلی در ایستگاه کلیبر واقع در جنگل ارسباران و منطقه شهری در ایستگاه تبریز مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد که تمامی پارامترهای اقلیمی مورد بررسی در دوره زمان گذشته بین منطقه جنگلی ارسباران و منطقه شهری تبریز دارای اختلاف معنی­داری (۰/۰۵p≤) بودند، به­ طوری­که دمای کمینه، دمای بیشینه و تابش در ایستگاه شهری تبریز با اختلاف معنی ­داری بیشتر از ایستگاه جنگلی ارسباران بود، اما میزان متوسط بارش در ایستگاه جنگل با اختلاف معنی­ داری بیشتر بود. هم­چنین بررسی پارامترهای مورد مطالعه در دوره آینده نیز نشان داد که به­ جز دمای کمینه سایر پارامترها دارای اختلاف معنی­ داری خواهند بود. مقایسه وضعیت آینده اقلیم در جنگل ارسباران نیز نشان داد که دمای کمینه و تابش با تفاوت معنی­ داری نسبت به گذشته افزایش خواهند یافت، اما دمای بیشینه و بارش علی­رغم کاهش، تفاوت معنی­ داری نخواهند داشت. به­ طور کلی مطالعه حاضر نشان داد که روند تغییرات اقلیمی در بوم­سازگان جنگلی نسبت به محیط شهری مورد مطالعه از شدت کمتری برخوردار است و این امر به­ مفهوم اثرات تعدیل ­کنندگی بوم­  سازگان جنگلی بر پارامترهای اقلیمی است.

کلیدواژه ها

Climate change, General Circulation Model (GCM), Meteorology, Simulation, تغییرات اقلیمی, شبیه سازی, مدل گردش عمومی جو, هواشناسی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.