کاربرد فرآیند تحلیل سلسله مراتبی (AHP) در ارزیابی روش های آماربرداری در جنگل داری شهری

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: دوفصلنامه بوم شناسی جنگل های ایران، دوره: 1، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_IFEJ-1-1_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 242
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ابوالفضل جعفری

Tarbiat Modares University

اکبر نجفی

Tarbiat Modares University

پریسا پناهی

Research Institute of Forests and Rangelands

چکیده

  محدودیت­های مختلف در ایجاد فضای سبز شهری موجب شده است تا تحقیقات متعددی در تعیین مساحت و سرانه فضای سبز هر منطقه و مقایسه آن با استانداردهای موجود انجام شود. در این بین، گزینش روش آماربرداری مناسب از مهمترین اقدامات اولیه است که تاثیر به سزایی در اتخاذ سیاست­های مربوطه دارد. بدین منظور در تحقیق حاضر هفت روش آماربرداری براساس سه معیار کمی و چهار معیار کیفی در فضای تصمیم­گیری چند معیاره، با استفاده از فرآیند سلسله مراتبی ( AHP ) مورد ارزیابی قرار گرفتند. درجه اهمیت (وزن) هر یک از معیارها و گزینه­ها با اخذ نظرات از متخصصین آماربرداری با استفاده از نرم­افزار Expert Choice محاسبه شد. نتایج نشان داد که دو معیار کیفی گستردگی کاربرد نتایج و مشکلات اجرایی و اجتماعی به ترتیب با وزن­های نسبی ۳۹۴/۰ و ۰۰۵/۰ بیشترین و کمترین تاثیر را در انتخاب یک روش آماربرداری دارند. در نهایت روش نمونه­برداری با استفاده از عکس هوایی که در اغلب معیارها بیشترین وزن را به دست آورده بود به عنوان بهترین روش انتخاب شد و روش­های­ آماربرداری ۱۰۰ درصد، منظم تصادفی، بلوکی تصادفی۲، تصادفی ساده، بلوکی تصادفی ۱ و دو مرحله­ای به ترتیب در اولویت­های بعدی قرار گرفتند.

کلیدواژه ها

Group decision making, Prioritize, Quantitative criteria, Qualitative criteria, تصمیم گیری گروهی, اولویت بندی, معیار کیفی, معیار کمی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.