تحلیل عوامل موثر بر نیت کارآفرینی اجتماعی در صندوق‎های اعتبارات خرد زنان روستایی و عشایری

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: دوفصلنامه راهبردهای کارآفرینی در کشاورزی، دوره: 5، شماره: 9
  • کد COI اختصاصی: JR_JEA-5-9_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 229
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ناصر ولی زاده

Student, Department of Agricultural Extension and Education, Shiraz University, Shiraz, Iran

حمید کریمی گوغری

Department of Agricultural Extension and Education, University of Zabol, Zabol, Iran

چکیده

علی­رغم نقش مهمی که زنان روستایی و عشایری در کشورهای در حال توسعه دارند، ولی جایگاه آنان عموما مورد غفلت قرار گرفته است و آنان از برنامه های توسعه روستایی محروم مانده اند. زنان همواره قشر آسیب پذیر جامعه بوده اند که به طور نامرئی در تله ای از محرومیت گرفتار هستند. کارآفرینی اجتماعی به ­عنوان یکی از محورهای توسعه، می‎تواند عاملی برای حل مشکلات اجتماعی و چالش های پیش روی زنان قلمداد شود. یکی از ساختارهای بالقوه‎ای که می‎تواند بستری برای کارآفرینی اجتماعی و در نتیجه حل مسائل اجتماعی باشد، صندوق‎های اعتبارات خرد زنان روستایی و عشایری است. اما از آنجایی که توسعه و گسترش کارآفرینی اجتماعی در هر ساختاری، به ویژه در صندوق‎های اعتبارت خرد زنان روستایی و عشایری وابسته به عوامل تعیین‎کننده‎ و مرتبط با آن است، بنابراین شناسایی عواملی که ممکن است بر کارآفرینی اجتماعی در این صندوق‎ها اثر بگذرند، از اهمیت شایانی برخودار است. در این راستا، هدف کلی پژوهش حاضر تحلیل عوامل موثر بر نیت کارآفرینی اجتماعی در صندوق‎های اعتبارات خرد زنان روستایی و عشایری است. این پژوهش از نوع پژوهش های توصیفی-همبستگی است که با استفاده از فن پیمایش انجام شده است. جامعه‎ی آماری مورد مطالعه، ۱۱۴۶ نفر از اعضای صندوق های اعتبارات خرد زنان روستایی و عشایری استان کرمان بود که تعداد ۳۰۰ نفر از آن ها با بهره‎گیری از جدول کریجسی و مورگان و روش نمونه‎گیری تصادفی طبقه ای با انتساب متناسب انتخاب شدند. ابزار پژوهش، پرسشنامه ای بود که روایی آن توسط کارگروهی از متخصصان ترویج و آموزش کشاورزی و توسعه روستایی مورد تایید قرار گرفت و پایایی آن هم با استفاده از یک مطالعه‎ی راهنما و ضرایب آلفای کرونباخ، بررسی شد (۸۶/۰ ≥≤α ۷۱/۰). یافته های حاصل از این پژوهش نشان داد که متغیرهای همدلی، خودکارایی، حمایت اجتماعی درک ‎شده، تعهد اخلاقی و تجربه‎ی قبلی اثرات مثبت و معنی‎داری بر نیت کارآفرینی اجتماعی دارند. همچنین، این متغیرها توانستند ۲/۴۳ درصد از تغییرات واریانس متغیر وابسته را توضیح دهند. در پایان بر اساس نتایج پژوهش پیشنهادهایی ارائه شده است.  

کلیدواژه ها

Kerman Province, Nomad community's rural communities, Social Entrepreneurship, Social development, کارآفرینی اجتماعی, توسعه‎ی اجتماعی, جوامع روستایی, جوامع عشایری, استان کرمان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.