آسیب شناسی بیمه بیکاری در استان گلستان

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: دوفصلنامه راهبردهای کارآفرینی در کشاورزی، دوره: 6، شماره: 11
  • کد COI اختصاصی: JR_JEA-6-11_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 335
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد شریف شریف زاده

Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources

غلامحسین عبداله زاده

Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources

محمد رهبری

Department of Cooperatives, Labor and Social Welfare, Golestan

چکیده

این تحقیق با هدف کلی آسیب­ شناسی علل افزایش تعداد کلمقرری­ بگیران در استان گلستان به­ قصد یافتن راهکارهای واقع ­گرا به انجام رسید. این تحقیق از منظر گردآوری داده ها از نوع میدانی، از منظر کنترل متغیرها از نوع غیرآزمایشی و از لحاظ هدف، کاربردی به ­شمار می رود. ابزار گردآوری داده­ های کمی و کیفی به ­ترتیب مصاحبه و پرسشنامه بوده است. این تحقیق در دو مرحله کلی در طی سال­های ۱۳۹۶-۱۳۹۷به انجام رسید. در مرحله نخست از تکنیک دلفی از نوع پانل دلفی برای شناسایی عوامل تاثیرگذار بر افزایش مقرری­ بگیران بیمه ی بیکاری در استان گلستان و در مرحله دوم نیز از تکنیک­ های فرآیند تحلیل سلسله مراتبی و تاپسیس برای اررزیابی کمی و اولویت ­بندی عوامل شناسایی ­شده و راهکارهای مرتبط در مرحله اول بهره گرفته شد. نتایج فرآیند تحلیل سلسله مراتبی نشان داد که به ­ترتیب چهار عامل «محیط کسب و کار»، «نهادهای مسوول »، «کارفرمایان» و «متقاضیان» بیشترین اهمیت را در افزایش تمایل مقرری­ بگیران بیمه ی بیکاری دارند. با در نظرگرفتن این چهار معیار، مواردی مانند "نوسانات بازار توام با رکود در بخش تولید و صنعت (نظیر ساختمان) و از دست رفتن فرصت­های شغلی"، "عدم تعادل بازار کار (تورم نیروی کار در نتیجه پیشی­ گرفتن عرضه بر تقاضا برای نیروی کار)"، "عدم پرداخت حداقل دستمزد رسمی (شکاف میزان دستمزد واقعی و مقرری بیمه ی بیکاری)" و "بنیه ی اقتصادی محدود بنگاه ­های فعال در استان (ظرفیت اشتغال­ زایی پایین آنها)" به ­عنوان مهم­ترین علل افزایش مقرری­ بگیران بیمه ی بیکاری شناسایی شد. برای ارزیابی دقیق راهکارهای شناسایی­ شده برای مسئله بیمه ی بیکاری، چهار معیار «امکان­پذیری اقتصادی» و سپس، «امکان­پذیری محیطی»، «امکان­پذیری اجرایی- اداری» و "مناسبت نهادی (هماهنگی با قوانین و مقررات کلی)" به­ ترتیب اهمیت مد نظر قرار گرفت. با در نظرگرفتن این چهار معیار، راهکارهای "بازنگری شرایط و سازوکار دریافت مقرری بیمه ی بیکاری برای پیشگیری از تبانی کارگر و کارفرما"، "جذب سرمایه ­گذاری­ های خارج استان برای توسعه ی اشتغال صنعتی استان"، "آموزش کارگران در خصوص انضباط کار و وجدان کاری با همکاری بنگاه های اقتصادی" و "تقویت حوزه روابط کار" به­ عنوان مهم ترین راهکارهای مدیریت بهینه ی بیمه ی بیکاری پیشنهاد شد.

کلیدواژه ها

Golestan Province, Labour, Social Security, Unemployment Insurance, بیمه ی بیکاری, نیروی کار, تامین اجتماعی, استان گلستان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.