بررسی تاثیر تکنولوژی دیجیتال بر زیبایی شناسی بیان در سینما

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: فصلنامه مطالعات میان رشته ای ارتباطات و رسانه، دوره: 1، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JISCM-1-2_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 609
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

امیرحسن ندایی

دانشیار دانشگاه تربیت مدرس

رضا خانلری

کارشناس ارشد سینما رشته هنر

چکیده

با ورود فناوری دیجیتال به سینما، جهانی شبیه­سازی­شده خلق شد تا آن­چه را که وجود نداشت صورت ببخشد. سینمای دیجیتال تبارشناسی خاص خود را داراست؛ نظامی از وانموده­ها که مخاطب آنها را باور می کند. پژوهش حاضر، این نظام وانموده­ها را مورد بررسی قرار می دهد. سوال اصلی پژوهش آن است که فناوری دیجیتال چگونه جهانی از وانموده­ها را خلق کرد که خود به­صورت نظامی از رمزگان­های بصری درآمدند؟ این رمزگان­ها گاه هیچ مرجعی در جهان واقعی ندارند (مانند فرشته­ای با دو بال بلند) و گاه امکان تصویرسازی آن­ها در برابر دوربین وجود ندارد (مانند غرق­شدن تایتانیک). نگارندگان این مقاله تلاش دارند تا با نگاهی به تاریخ شکل­گیری سینمای دیجیتال، اهمیت و تاثیر این رویکرد نوین را در سینمای امروز از نظر ساختارهای زیباشناختی جلوه­های ویژه مورد بررسی قرار دهند. به همین دلیل این مقاله، پژوهشی تحلیلی-توصیفی است که با نگاه به اسناد کتابخانه­ای و بررسی فیلم­های شاخص شکل گرفته است. فیلم­ها به­صورت تصادفی و بر اساس میزان تاثیرگذاری آن­ها در زمان پخش جهانی­شان انتخاب شده است. نتیجه آن­که سینمای دیجیتال، نوعی نگاه زیبایی­شناسانه پدید می­آورد که در آن وانموده­ها بر نگاه مخاطب تسلط می­یابند. بر این اساس می توان گفت دنیای امروز را نوعی متافیزیک دیجیتال رقم می­زند.

کلیدواژه ها

سینمای دیجیتال, وانموده , فناوری دیجیتال, جلوه های بصری رایانه ای

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.