مطالعه نقش داستان های مصور و انیمیشن در شکل دادن به مفهوم هویت ملی در ژاپن در مقایسه ای تطبیقی با ایران

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: فصلنامه مطالعات میان رشته ای ارتباطات و رسانه، دوره: 1، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JISCM-1-2_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 353
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدرضا حسنایی

دانشیار دانشگاه هنر

سعیده سادات موسوی

دکتری پژوهش هنر

چکیده

از اوایل قرن بیستم داستان­های تصویری به­عنوان ابزار قدرتمندی برای شکل­دهی به مفهوم ملیت و همسوسازی آرا و افکار مردم ژاپن به­کار گرفته شده اند. این آثار با بهره­گیری از روش­های هوشمندانه در نحوه­ روایاتشان و نیز قدرتی که در تحریک احساسات و بهجنبش درآوردن قشرهای مختلف مردم داشتند، به­سرعت به ابزار مهمی برای ترویج و تبلیغ آرمان­های حکومتی و ملی تبدیل شدند؛ به­ویژه در طی جنگ جهانی دوم، داستان­های مصور و انیمیشن برای ترغیب جوانان به شرکت در جنگ، تقویت روحیه عمومی، موجه نشان دادن اعمال ارتش ژاپن در چین و کره، و حتی خبررسانی غیرواقعی در مورد وضعیت جنگ به­کار گرفته شدند. در سال­های پس از جنگ نیز داستان­های مصور (مانگا) و انیمیشن تجاری ژاپن که با نام انیمه شناخته می­شود، به­عنوان قدرتمندترین ابزار در تسکین زخم­های حاصل از شکست و فجایع ناشی از بمباران اتمی عمل کردند. پژوهش حاضر با مطالعه تاریخی روند ظهور و رشد این دو رسانه، قدرت احتمالی و ابعاد نفوذ این رسانه­های تصویری-­داستانی را در جامعه ژاپن ارزیابی کرده و در ادامه با مطالعه­ای تطبیقی، به سنجش جایگاه انیمیشن­های ایرانی در شکل­دادن به مفهوم هویت ملی در ایران پرداخته است. 

کلیدواژه ها

انیمیشن, مانگا, انیمه, ژاپن, هویت ملی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.