بررسی اثرات بندهای تغذیه مصنوعی مروست یزد بر منابع آب زیرزمینی منطقه

  • سال انتشار: 1388
  • محل انتشار: شرکت سهامی آب منطقه ای یزد
  • کد COI اختصاصی:
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 335
دانلود فایل این طرح

نویسندگان

کاظم رضائیان

چکیده

< p> اگرچه آب بعنوان مهمترین مایه حیات بوده و ۳/۴ سطح کره زمین را فرا گرفته است اما میزان آبی که می تواند مورد استفاده مستقیم بشر قرار گیرد بسیار ناچیز و به کمتر از یک درصد< br /> کل آب کره زمین می رسد. البته این مقدار آب نیز بطور یکنواخت در سطح زمین توزیع نشده است. براساس آمار موجود متوسط بارندگی کره زمین حدود ۸۶۰ میلیمتر و متوسط بارندگی< br /> کشورمان حدود ۲۵۰ میلیمتر می باشد که بیش از ۷۰ درصد آن مستقیما بصورت تبخیر از دسترس خارج می گردد. متوسط بارندگی استان یزد حدود ۱۱۰ میلیمتر بوده که متوسط آن در< br /> شهر یزد ۶۰ میلیمتر و حتی در برخی نقاط استان به کمتر از ۶۰ میلیمتر نیز می رسد . موقعیت جغرافیایی ، بالا بودن درجه حرارت و تبخیر و کمی بارندگی و رطوبت نسبی و وزش بادهای< br /> شدید موجب آن شده تا حدود ۹۰ درصد بارندگی سطح استان تبخیر شده و حدود ۱۰ درصد آن بصورت جریان سطحی ونفوذ در سفره آبهای زیرزمینی برای منابع استان مفید و موثر واقع شود.< br /> متوسط جریان سطحی استان یزد حدود ۲۰۰ میلیون متر مکعب و متوسط تغذیه سفره آبهای زیرزمینی حدود ۱۳۰۰ میلیون متر مکعب در سال می باشد. حال آنکه میزان برداشت از سفره< br /> آبهای زیرزمینی به بالغ بر ۱۶۰۰ میلیون متر مکعب بوده که چیزی در حدود ۳۰۰ میلیون متر مکعب اضافه برداشت و به عبارتی کسری بیلان آبهای زیرزمینی استان می باشد. از طرفی رشد بی رویه جمعیت ، پیشرفت صنعت و تکنولوژی ، کمبود ریزشهای جوی و محدودیت منابع آب سطحی و زیرزمینی بر تقاضای آب افزوده و در آینده ای نه چندان دور مشکلات زیادی را برای توسعه استان بوجود می آورد که البته تلاش مضاعف مدیران استان را در این راستا طلب می نماید. علاوه بر راههای تامین و انتقال آب از حوزه های مجاور که برای حیات استان در بلند مدت امری اجتناب ناپذیر می باشد بکارگیری روشهای مدیریت سازه ای و غیر سازه ای آب از منابع موجود و استفاده بهینه از آنها بعنوان یکی دیگر از راهکارها و روشهای مهم می بایست مورد توجه قرار گیرد. بررسی عملکرد سازه های آبی که تاکنون در سطح استان به اجرا درآمده است می تواند کمک بزرگی به مدیریت آب استان در جهت استفاده هرچه بهتر از منابع آبی موجود بنماید. بررسی میزان تاثیر سازه های آبی موجود در کنترل واستفاده بهینه از منابع آب سطحی و نقش مثبت آن بر منابع آبی پائین دست همواره بعنوان یکی از سوالات مهم در احداث چنین پروژه هائی مطرح بوده است. بنابراین بررسی بندهای تغذیه مصنوعی مروست بر روی رودخانه بوانات و تاثیر آن بر منابع آبی منطقه به عنوان یکی از طرحهای تغذیه مصنوعی اجرا شده در استان موضوع این تحقیق و پژوهش را تشکیل می دهد. < /p>

کلیدواژه ها

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.