بررسی کال زایی و جنین زایی سوماتیکی در زیره سیاه (.Bunium persicum Boiss)

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: فصلنامه بیوتکنولوژی کشاورزی، دوره: 5، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JOAGK-5-2_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 186
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سید احمد سادات توری

سید محمد مهدی مرتضویان

عباس قمری زارع

منصور امیدی

مریم حوری

چکیده

زیره سیاه (Bunium persicum Boiss.) گیاهی از خانواده چتریان است که علی رغم اهمیت دارویی فراوان، به خاطر مشکلات ناشی از جوانه زنی و طول دوره رویش طولانی، تاکنون در کشورمان اهلی نشده است و در طبیعت به صورت وحشی می روید. تکنیک هایی نظیر کشت بافت، می تواند جهت کاهش طول دوره رویش در این گیاه بسیار موثر باشد. در این تحقیق بهینه سازی رشد جنین های سوماتیک، در جهت تولید و تجاری شدن این گیاه دارویی و تولید بذر مصنوعی مورد مطالعه قرار گرفت. از ریزنمونه های هیپوکوتیل و برگ کوتیلدونی اکوتیپ منطقه اصفهان و محیط کشت MS با  ۱۴ تیمار هورمونی مختلف جهت بررسی میزان تولید کالوس و جنین های سوماتیکی استفاده گردید. آزمایش بصورت فاکتوریل و بر پایه طرح کاملا تصادفی چند مشاهده ای و در ۴ تکرار اجرا گردید. بهترین ریزنمونه جهت تولید جنین سوماتیکی، هیپوکوتیل و بهترین تیمار هورمونی جهت کالوس زایی، ترکیب هورمونی mg/l Kin ۵/۰mg/l NAA + ۱ و mg/l NAA ۱ و جهت باززایی جنین رویشی mg/l ۲ip۲/۰ + mg/l IBA ۰۱/۰ +۲/۱ MS می باشد. جنین های تولیدی در محیط کشت MS حاوی سیتوکینین ۲ip و اکسین IBA رشد طبیعی نشان دادند. با توجه به مشکلات ناشی از جوانه زنی بذور در زیره سیاه، تولید بذر مصنوعی در آن از اهمیت ویژه ای برخوردار است. با توجه به موفقیت تولید جنین های سوماتیکی در این پژوهش، تولید بذر مصنوعی در زیره سیاه می تواند مورد بررسی قرار گیرد

کلیدواژه ها

زیره سیاه, هیپوکوتیل, برگ لپه ای, کالوس, جنین زایی سوماتیک

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.