تاثیر مصرف کلسیم ، ویتامین D و ورزش ترکیبی بر هورمون پاراتیروئید و آنزیم آلکالن فسفاتاز زنان یائسه

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: مجله دانشکده پزشکی مشهد، دوره: 55، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_MJMS-55-2_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 156
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حکیمه حسن زاده

دکترای فیزیولوزی ورزش، دانشگاه تربیت معلم تهران، تهران، ایران

محمدحسین گذشتی

استادیارگروه غدد، دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی کرمان، کرمان، ایران

محمد رضا دهخدا

- استادیار گروه تربیت بدنی ، دانشکده تربیت بدنی دانشگاه تربیت معلم تهران، تهران، ایران

علی کاظمی

- استادیار گروه تربیت بدنی ، دانشکده تربیت بدنی دانشگاه تربیت معلم تهران، تهران، ایران

چکیده

مقدمه  نقش فشار مکانیکی (ورزش) بر استخوان در اثر تمرینهای بدنی در متابولیسم کلسیم و فسفر اولین بار توسط ردهال (۱۹۹۹) بررسی گردید. در این راستا محققین به بررسی تاثیر ورزش های مختلف بر تراکم استخوان و نشانه های آن پرداختند .  روش کار این مطالعه کارآزمایی بالینی در نیمه اول سال ۱۳۸۸ در دانشگاه علوم پزشکی کرمان انجام شده است. ۳۰ زن یائسه سالم با میانگین سنی ۵۴/۸۵ سال و وزن ۶۸/۳۵ کیلوگرم که به طور تصادفی از بین کارمندان بازنشسته شهر کرمان انتخاب شده بودند و دامنه سنیشان بین۶۰-۴۸ سال بود در این تحقیق شرکت کردند و به سه گروه مساوی تقسیم شدند . گروه اول ورزش ترکیبی، گروه دوم ورزش ترکیبی به همراه مصرف کلسیم (۱۵۰۰ mg ) و ویتامین D (۶۰۰IU ) انجام دادند و گروه سوم کلسیم ( ۱۵۰۰ mg) و ویتامین ۶۰۰ IU ) D) مصرف نمودند. سنجش سطح کلسیم، ویتامین D، هورمون پاراتیروئید و آنزیم آلکالن فسفاتاز توسط انداز ه گیری خون با روش سینتتیک آنزیمی انجام شد. پس از اعمال متغیر مستقل مجددا اندازهگیریهای اولیه تکرار شد. از آزمون کلموگروف – اسمیرنف و تحلیل واریانس یک طرفه و آزمون تعقیبی برای بررسی ارتباط متغیرها استفاده شد . نتایج  هورمون پاراتیروئید و آنزیم آلکالن فسفاتاز به ترتیب در گروه ورزش-دارو ، دارو و ورزش به طور معنی داری بالاتر بود .  نتیجه گیری تمرین ترکیبی موجب افزایش بازسازی استخوان شد و آنزیم آلکالن فسفاتاز زنان یائسه را افزایش داد 

کلیدواژه ها

آنزیم آلکالن فسفاتاز, تمرین ترکیبی, هورمون پاراتیروئید, یائسگی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.