ارزیابی کارایی شرکت های آب و فاضلاب تحت شرایط عدم قطعیت با استفاده از رویکرد تحلیل پوششی داده های فازی بازه ای (مطالعه موردی استان مرکزی)

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: مجله آب و فاضلاب، دوره: 32، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_WWJ-32-3_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 244
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

بهرام فتحی

استادیار، گروه اقتصاد، دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهریار، شهریار، ایران

نسرین اوحدی

دانش آموخته، دکترای اقتصاد کشاورزی، گروه اقتصاد، دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهریار، شهریار، ایران

چکیده

شرکت های آب و فاضلاب به عنوان ارائه دهندگان خدمات آب شرب نقش حیاتی در جامعه ایفا می کنند. بنابراین اندازه گیری کارایی این شرکت ها معیاری است که می تواند به تخصیص بهینه توزیع آب میان مشترکین کمک شایانی کند. ازاین رو این پژوهش با هدف ارزیابی کارایی شرکت های آب و فاضلاب استان مرکزی انجام شد. برای این منظور از روش تحلیل پوششی داده های فازی بازه ای استفاده شد. فرض اساسی این روش برخلاف روش سنتی تحلیل پوششی داده ها عدم قطعیت در ارتباط با نهاده ها و ستانده ها است. توجه به اینکه عدم قطعیت ها در دنیای واقعی امری اجتناب ناپذیرند بنابراین ضرورت استفاده از الگوهایی که توانایی کنترل این عدم قطعیت را دارند، به شدت احساس می شود. از این رو یک روش موفق، بهره گیری از روش تحلیل پوششی داده های فازی است. نتایج ارزیابی مربوط به ۱۷ شرکت آب و فاضلاب در استان مرکزی نشان داد که شرکت های آب و فاضلاب "اراک"، "خمین"، "دلیجان"، "ساوه"، "کمیجان"، "مامونیه"، "محلات" و "نراق" با کسب بازه کارایی (۱، ۸۳/۰) بیشترین میزان کارایی فنی را دارند که می توان گفت به طور کلی شرکت های آب و فاضلاب استان مرکزی کارایی مناسبی داشتند. علاوه بر این در بین واحدهای تحت بررسی شرکت آب و فاضلاب "غرق آباد" با کسب بازه کارایی (۵۶/۰، ۴۶/۰) کمترین میزان کارایی فنی را داشت. همچنین بر یافته های پژوهش در استفاده از کلیه نهاده ها مازاد مصرف وجود دارد. بنابراین پیشنهاد شد با کاربرد درست و بهینه نهاده های تولید و استفاده کمتر از منابع می توان مقدار کارایی را تا رسیدن به مرز کارایی ارتقا داد.

کلیدواژه ها

استان مرکزی, تحلیل پوششی داده های فازی بازه ای, داده های غیردقیق, شرکت های آب و فاضلاب

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.