بررسی تجربی و شکست نگاری اثر عمق شیار با ضربه زن شارپی مجهز به کرنش سنج در آلیاژ آلومینیوم ۷۰۷۵
- سال انتشار: 1400
- محل انتشار: مجله مکانیک سازه ها و شاره ها، دوره: 11، شماره: 3
- کد COI اختصاصی: JR_JSFM-11-3_002
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 382
نویسندگان
دانشجوی دکتری، دانشگاه فردوسی مشهد، دانشکده مهندسی، گروه مکانیک
مربی، دانشگاه صنعتی بیرجند، دانشکده مهندسی، گروه مواد و متالورژی
دانشجوی کارشناسی ارشد، دانشگاه صنعتی شاهرود، دانشکده مهندسی، گروه عمران
کارشناس ارشد، دانشگاه صنعتی نوشیروانی بابل، دانشکده مهندسی، گروه مکانیک
چکیده
در تحقیق حاضر آزمایش ضربه شارپی روی نمونه آلومینیوم ۷۰۷۵ با اندازه استاندارد ۵۵×۱۰×۱۰ میلی متر با عمق شیارهای مختلف انجام شده است و انرژی شکست شارپی برای هریک اندازه گیری شده است. نمودارهای نیرو-جابجایی برای نمونه های شارپی با عمق شیارهای مختلف توسط ضربه زن مجهز به کرنش سنج رسم شده است؛ سپس ارتباط بین انرژی شکست شارپی به عنوان تابعی از تغییرات عمق ترک اولیه تعیین گردیده است. با استفاده از این رابطه می توان با داشتن ابعاد هندسی ترک اولیه با احتساب تلرانس های مجاز قیدشده در استاندارد، میزان خطا در اندازه گیری انرژی شکست شارپی آلومینیوم مورد بررسی را تعیین نمود. هم چنین ریزساختار سطح شکست چند نمونه با عمق شیار مختلف مورد بررسی قرار گرفته است. مشاهدات شکست نگاری نشان داده است که مکانیسم های مختلف شکست با تغییر عمق شیار نمونه ها از جمله شکست نرم-ترد، شکست شبه ترد و شکست ترد اتفاق افتاده است. با افزایش عمق شیار شکست تردتر اتفاق افتاده است که به علت افزایش کلیواژ و کاهش دیمپل در سطح شکست می باشد. همچنین با افزایش عمق شیار، انرژی شکست بر اساس رابطه نمایی E=۲۲.۸۵۷e-۰.۳۵۵a کاهش می یابد، که با استفاده از این رابطه میتوان .مقدار دقیق انرژی شکست شارپی را برای هر عمق شیار دلخواه در آلومینیوم ۷۰۷۵ آزمایش شده محاسبه کرد.کلیدواژه ها
آزمایش ضربه شارپی, شیار V شکل, اثر عمق شیار, صنعت هوافضا, شکست نگاریاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.