امکان سنجی اجرای فرآیند ترکیبی پرسکاری در کانال هم مقطع زاویه دار و اکستروژن مستقیم به منظور تولید میله دو جنسی آلومینیوم – مس

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: مجله مکانیک سازه ها و شاره ها، دوره: 11، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JSFM-11-2_014
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 477
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

خلیل خلیلی

استاد، دانشکده مهندسی، دانشگاه بیرجند، بیرجند، ایران

حمید بهلولی

دانشجوی دکتری، دانشکده مهندسی، دانشگاه بیرجند، بیرجند، ایران

محمدرضا مرکی

مربی، گروه مهندسی مواد، دانشگاه صنعتی بیرجند، بیرجند، ایران

چکیده

در این تحقیق امکان سنجی تولید میله دو جنسی آلومینیوم- مس با هدف ایجاد یک پیوند بین لایه ای مستحکم و بهبود خواص مکانیکی آن در مقایسه با مواد سازنده، مورد توجه قرار گرفته است. برای این منظور، از یک فرایند اکستروژن در کانال های هم مقطع زاویه دار (طی حداکثر چهار پاس) و دو مرحله فرآیند اکستروژن مستقیم، قبل و بعد از این فرآیند استفاده شده است. تاثیر میزان کرنش ذخیره شده در نمونه ها طی هر مرحله از فرآیند ترکیبی، بر روی استحکام پیوند و برخی خصوصیات مکانیکی مورد بررسی قرار گرفته است. استحکام تسلیم فشاری و استحکام برشی پیوند برای نمونه های دو فلزی تحت دو بار اکستروژن مستقیم به ترتیب برابر۲۶۳ مگاپاسکال و ۴/۹ مگاپاسکال اندازه گیری گردید. انجام فرآیند ECAP و تکرار آن در بین فرآیندهای اکستروژن مستقیم، باعث افزایش این مقادیر شده است؛ بطوریکه برای نمونه های دو فلزی تحت دو بار اکستروژن مستقیم بعلاوه چهار پاس فرآیند ECAP، افزایش ۳۸ درصدی در استحکام تسلیم فشاری و ۵/۱ برابری در استحکام برشی پیوند به همراه داشته است. مقایسه سختی نمونه های اولیه و نهایی نشان می دهد که سختی نمونه های تولید شده بطور قابل ملاحظه ای افزایش یافته است. نوع ریزساختار حاصل شده در مس و آلومینیوم در هرکدام از نمونه های دو فلزی و مشاهده لایه پیوندی، موید نتایج بدست آمده می باشد.

کلیدواژه ها

تغییر شکل پلاستیک شدید, اکستروژن در کانال های هم مقطع زاویه دار, میلهدو جنسی, استحکام برشی پیوند

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.