پیش بینی گرایش به مواد مخدر بر اساس خودکنترلی، تحمل آشفتگی و احساس تنهایی در زنان معتاد مراجعه کننده به مراکز ترک اعتیاد

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه زن و مطالعات خانواده، دوره: 14، شماره: 51
  • کد COI اختصاصی: JR_JWSF-14-51_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 620
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عزت اله قدم پور

دانشیار، گروه روانشناسی ، دانشگاه لرستان، خرم آباد، ایران. ghadampour.e@lu.ac.ir

لیلا امیریان

دانشجوی دکتری، گروه روانشناسی، دانشگاه لرستان، خرم آباد، ایران.

حدیث دهنوی

کارشناس ارشد، گروه روانشناسی، دانشگاه لرستان، خرم آباد، ایران.

چکیده

در بین آسیب های اجتماعی، رفتارهای پرخطر و به ویژه گرایش به مصرف دخانیات و مواد، از جمله ضرورت ویژه ای برای توجه و برنامه ریزی برای پیشگیری برخوردار است. پژوهش حاضر از نوع توصیفی- همبستگی بود. حجم نمونه ۱۵۰ نفر زن معتادان مراجعه کننده به مراکز ترک اعتیاد شهر خرم آباد بودند که با استفاده از نمونه گیری در دسترس به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای سنجش متغیرها از پرسشنامه های گرایش به مواد مخدر گلپرور (۱۳۸۰)، خودکنترلی تانگی و همکاران (۲۰۰۴)، تحمل آشفتگی سیمونز و گاهر (۲۰۰۵) و احساس تنهایی راسل (۱۹۹۳) استفاده شد. نتایج نشان داد رابطه خودکنترلی با گرایش به مواد مخدر منفی و معنی دار (۰۰۱/۰ > p) و رابطه احساس تنهایی با گرایش به مواد مخدر مثبت و معنی دار بود (۰۲/۰ > p) بنابراین این دو سازه توانسته اند تاحدودی میزان گرایش به مواد مخدر را پیش بینی نمایند. ولی رابطه تحمل آشفتگی با گرایش به مواد مخدر هر چند به صورت منفی به دست آمد ولی این رابطه معنی دار نبود. یافته ها حاکی از آن است که قوی ترین پیش بین برای گرایش به مواد مخدر متغیر خودکنترلی بود (۳۹/۰= β و ۲۸/۵=t). این نتایج کاربردهای مهمی در آسیب شناسی گرایش به مواد مخدر دارد. بر این اساس، می توان با آموزش و ارائه مشاوره های مناسب، خودکنترلی و تحمل آشفتگی را بهبود بخشیده و با انجام اقداماتی در جهت کاهش احساس تنهایی، از گرایش افراد به اعتیاد پیشگیری کرد و حتی می توان درمان موثر و متناسب با شرایط افراد وابسته به مواد را انتخاب نمود.

کلیدواژه ها

گرایش به مواد مخدر, خودکنترلی, تحمل آشفتگی, احساس تنهایی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.