بررسی تاثیر سطوح مختلف اسید هیومیک و تراکم کاشت بر عملکرد گل و شاخص های رشدی زعفران (Crocus sativus L.)

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: مجله تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران، دوره: 33، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_IJMAPR-33-2_010
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 303
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فریده احمدی

دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بیرجند، ایران

محمد حسین امینی فرد

استادیار گروه علوم باغبانی و مرکز پژوهشی گیاهان ویژه منطقه دانشکده کشاورزی، دانشگاه بیرجند، بیرجند، ایران

مهدی خیاط

استادیار گروه علوم باغبانی و مرکز پژوهشی گیاهان ویژه منطقه دانشکده کشاورزی، دانشگاه بیرجند

علیرضا صمدزاده

مربی، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بیرجند، ایران

چکیده

به منظور بررسی اثرات اسید هیومیک و تراکم کاشت بر عملکرد گل و شاخص های رشدی زعفران (Crocus sativus L.)، آزمایشی در سال ۱۳۹۴ به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در دانشگاه بیرجند اجرا شد. تیمارهای آزمایش شامل چهار سطح اسید هیومیک (۰، ۵، ۱۰ و ۱۵ کیلوگرم در هکتار) و سه سطح تراکم کاشت (۵۰، ۷۵ و ۱۰۰ بنه در مترمربع) بودند. نتایج نشان داد که اسید هیومیک بر وزن تک گل، وزن تر و خشک کلاله معنی دار بود، اما تعداد گل در مترمربع، طول کلاله و خامه تحت تاثیر اسید هیومیک قرار نگرفت. بیشترین وزن تک گل (۰.۳۶ گرم در مترمربع) در تیمار ۵ کیلوگرم در هکتار اسید هیومیک و کمترین آن (۰.۳۳ گرم در مترمربع) در تیمار شاهد بدست آمد. همچنین نتایج، نشان دهنده تاثیر معنی دار اسید هیومیک بر اجزاء برگ (طول، وزن تر و خشک) و رنگیزههای آن (کلروفیل a، b، کلروفیل کل و سبزینگی) بود، به طوری که بیشترین وزن تر و خشک برگ، سبزینگی و کلروفیل کل در تیمار ۱۰ کیلوگرم در هکتار اسید هیومیک و کمترین آنها در شاهد مشاهده شد. تراکم کاشت نیز تعداد، عملکرد گل، طول کلاله، همچنین طول و وزنتر و خشک برگ را تحت تاثیر خود قرار داد. به طوری که بیشترین تعداد (۲۲.۲۵ عدد در مترمربع) و عملکرد گل (۸.۲۲ گرم در مترمربع) در تیمار ۱۰۰ بنه در مترمربع مشاهده شد. همچنین برهم کنش اسید هیومیک و تراکم کاشت نیز بر عملکرد گل، طول و وزنخشک کلاله، طول و وزن تر برگ و کلروفیل b تاثیرگذار بود. براساس نتایج این آزمایش به نظر میرسد، استفاده از اسید هیومیک و تراکم مطلوب کاشت میتواند نقش موثری در افزایش عملکرد و رشد زعفران داشته باشد.

کلیدواژه ها

کود آلی, عملکرد گل, فلورسانس کلروفیل, سبزینگی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.