بررسی خصوصیات فیتوشیمیایی، آنتی اکسیدانی و اثر عوامل اکولوژیکی بر پراکنش Salvia aethiopis L. در منطقه هزارجریب بهشهر
- سال انتشار: 1396
- محل انتشار: مجله تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران، دوره: 33، شماره: 2
- کد COI اختصاصی: JR_IJMAPR-33-2_007
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 444
نویسندگان
دانشجوی دکترا، گروه علوم مرتع، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، ایران
دانشیار، گروه علوم مرتع، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، ایران
استادیار، گروه زیست شناسی، واحد گرگان، دانشگاه آزاد اسلامی، گرگان، ایران
استادیار، گروه علوم مرتع، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، ایران
چکیده
این مطالعه با هدف بررسی ویژگی های فیتوشیمیایی، فنل و فلاونویید کل و آنتی اکسیدانی گیاه دارویی Salvia aethiopis L. و مهمترین عوامل محیطی موثر در پراکنش در منطقه هزارجریب بهشهر انجام شد. ۵ نمونه سرشاخه های گلدار گیاه در اوایل خردادماه ۱۳۹۵ از ارتفاعات منطقه جمع آوری و به روش تقطیر با آب (طرح کلونجر)، اسانس گیری شد. مشخصات مربوط به رویشگاه یادداشت برداری گردید و همین طور ۵ نمونه خاک برای ارزیابی خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاک برداشت شد. ترکیب های تشکیل دهنده اسانس با استفاده از دستگاه های کروماتوگراف گازی (GC) و گاز کروماتوگراف متصل شده به طیف سنج جرمی (GC/MS) شناسایی شدند. استخراج عصاره اتانولی نمونه ها به روش پرکولاسیون، ارزیابی فیتوشیمیایی (فنول و فلاونویید کل) با استفاده از روش های اسپکتروفتومتری و بررسی عملکرد آنتی اکسیدانی نمونه ها نیز با استفاده از آزمون DPPH ارزیابی گردیدند. با استفاده از روش PCA نیز مهمترین عوامل موثر در پراکنش گونه مورد نظر مشخص شدند. در اسانس ۷ ترکیب شناسایی شد. بتا-کاریوفیلن (۲۸.۴%) و ۱،۶-سیکلودکادین (۲۶%) ترکیب های اصلی اسانس گل را تشکیل می دهند و بتا-کاریوفیلن (۳۰.۳%) و کوپائن (۲۳.۳%) مهمترین ترکیب های تشکیل دهنده برگ هستند. فنل کل، فلاونوئید کل و آنتی اکسیدان موجود در گل از برگ گیاه بیشتر است. عوامل محیطی تاثیرگذار بر پراکنش گیاه Salvia aethiopis شامل ارتفاع، آهک، ماده آلی، اسیدیته، کلسیم، سیلت، شن و جهت شیب هستند.کلیدواژه ها
Salvia aethiopis L, عوامل محیطی, PCA, هزارجریب, فعالیت آنتی اکسیدانیاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.