بررسی تنوع ژنتیکی و فیتوشیمیایی ژرم پلاسم کلپوره استان کرمان با استفاده از نشانگر مولکولی RAPD و روش GC/MS

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: مجله تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران، دوره: 33، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_IJMAPR-33-4_012
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 401
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

امین باقی زاده

دانشیار، گروه بیوتکنولوژی، پژوهشگاه علوم و تکنولوژی پیشرفته و علوم محیطی، دانشگاه تحصیلات تکمیلی صنعتی و فناوری پیشرفته، کرمان، ایران،

مژگان مقدری

فارغ التحصیل کارشناسی ارشد، دانشگاه پیام نور، ایران

غلامرضا بخشی خانیکی

استاد، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران

چکیده

کلپوره (Teucrium polium L.) گیاهیست علفی، پایا و پرشاخه که در نواحی مختلف اروپا و خاورمیانه ازجمله ایران به صورت وحشی می روید. برای بررسی تنوع ژنتیکی ژرم پلاسم این گیاه در استان کرمان، ابتدا با استفاده از روش CTAB استخراج DNA از ۱۵ نمونه جمع آوری شده انجام شد. از ۱۵ آغازگر RAPD برای انجام PCR استفاده شد. داده های بدست آمده حاصل از الکتروفورز توسط نرم افزار NTSYS با ضریب تشابه دایس و به روش UPGMA آنالیز شدند. سپس به منظور بررسی تنوع فیتوشیمیایی ژرم پلاسم کلپوره از ۷ ژنوتیپ از بین نمونه های جمع آوری شده با استفاده از روش تقطیر با آب توسط دستگاه کلونجر اسانس گیری بعمل آمد و با استفاده از دستگاه GC/MS تجزیه و شناسایی اسانس انجام شد. بر روی داده های حاصل از نتایج GC/MS توسط نرم افزار SPSS تجزیه خوشه ای انجام و دندروگرام مربوطه رسم گردید. پس از انجام الکتروفورز محصولات حاصل از PCR پرایمرهای RAPD، ۱۸۲ باند ایجاد شد که در محدوده ۲۳۰ تا ۲۳۰۰ جفت باز قرار داشتند که از این تعداد، ۱۶۹ باند (۹۳%) چند شکلی نشان دادند. میزان تشابه ژنتیکی نمونه ها بین ۰.۳۷ تا ۰.۷۲ بود. براساس نتایج تجزیه خوشه ای داده های مولکولی، نمونه های جمع آوری شده در چهار گروه قرار گرفتند. مواد موجود در اسانس ژنوتیپ های کوهبنان، باغین، شهر بابک، عنبرآباد، راور و کرمان ۱۰۰% شناسایی شد. در دندروگرام حاصل از تجزیه خوشه ای داده های فیتوشیمیایی، نمونه های مورد نظر در سه گروه طبقه بندی شدند.

کلیدواژه ها

تنوع ژنتیکی و فیتوشیمیایی, کلپوره (Teucrium polium L.), RAPD, اسانس, GC/MS

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.