بازخوانی امامت در اندیشه نوبختیان و معتزلیان شیعه شده با تاکید بر آرای ابن قبه رازی

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: دوفصلنامه امامت پژوهی، دوره: 10، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_EMAM-10-2_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 170
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد هادی فرقانی

دانش پژوه سطح چهار رشته امام شناسی حوزه علمیه قم، قم، ایران

چکیده

امروزه تاریخ امامیه چنان با تاریخ کلام در هم آمیخته است که شناخت آن بدون آشنایی با اندیشه های متکلمان امامیه در مدارس مختلف کلامی، از مدینه، کوفه و قم تا بغداد، ری، حله، اصفهان، شیراز و... ، و بازخوانی آنها، بسی دشوار و گاه غیرممکن به نظر می رسد؛ مدرسه هایی که در محیط های جغرافیایی ناهمگون شکل گرفته اند و پراکندگی آنها در مسیر تاریخ، منشا پیدایش تغییر و تطوراتی در روش و محتوای اندیشه متکلمان اسلامی در مباحث مختلف کلامی، به ویژه در مباحث امامت شده است. این نوشتار به بازخوانی و بررسی مسئله «امامت» در اندیشه نخستین متکلمان امامی مدرسه بغداد قبل از ظهور مرحوم شیخ مفید و شاگردان برجسته او اختصاص یافته است و با تاکید بر آرا و کلمات متکلمان بزرگ خاندان نوبخت و نیز معتزلیان شیعه شده، به ویژه ابن قبه رازی، به مقایسه آنها با یکدیگر در اهم مسائل امامت، می پردازد. اگر چه این دو جریان تفاوت هایی در روش و رویکرد با یکدیگر داشته اند _ که در میان آنها از گرایش به سمت متکلمان نظریه پرداز کوفه و تاثیر پذیری از آنها تا توجه بیش از اندازه به عقل و هم نوایی در برخی مباحث امامت با رویکرد عقل گرایی معتزلیان به چشم می خورد_ اما اشتراکاتی نیز با یکدیگر داشته اند که مهم ترین آنها را می توان دور شدن تدریجی از روش و محتوای متکلمان مدرسه کوفه و نزدیک شدن به دستگاه کلامی معتزلی دانست. 

کلیدواژه ها

مدرسه کلامی بغداد, معتزلیان شیعه شده, نوبختیان, ابن قبه رازی, امامت

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.