اثرات مکمل امولسیفایر و اینولین بر عملکرد رشد، خصوصیات لاشه، پاسخ ایمنی و بیوشیمی خون در جوجه های گوشتی تغذیه شده با منابع مختلف چربی

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه تولیدات دامی، دوره: 23، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JAP-23-3_011
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 411
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مظفر رحیم پور

دانشجوی دکتری ، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ایلام، ایلام، ایران.

کامران طاهرپور

دانشیار، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ایلام، ایلام، ایران.

حسینعلی قاسمی

دانشیار،گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی دانشگاه اراک

حسن شیرزادی

استادیار، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ایلام، ایلام، ایران.

فرهاد رستمی

دانش آموخته دکتری، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ایلام، ایلام، ایران.

چکیده

این پژوهش بمنظور بررسی اثرات مکمل امولسیفایر و اینولین در جیره غذایی با منابع مختلف چربی بر عملکرد رشد، صفات لاشه، پاسخ ایمنی و شاخص های بیوشیمی خون جوجه های گوشتی به مدت ۴۲ روز انجام شد. تعداد ۸۰۰ قطعه جوجه گوشتی نر یک روزه در یک آزمایش فاکتوریل ۲ × ۲ × ۲ با دو منبع چربی (روغن سویا و پیه گوساله)، دو سطح امولسیفایر (صفر و ۰/۱ درصد لیزوفسفولیپید) و دو سطح مکمل اینولین ( صفر و ۰/۱ درصد) در قالب طرح کاملا تصادفی با هشت تیمار، پنج تکرار و۲۰ جوجه در هر تکرار استفاده شدند. پرنده های تغذیه شده با جیره حاوی پیه گوساله و امولسیفایر، ضریب تبدیل و درصد چربی شکمی کمتری از پرندگانی که جیره حاوی روغن سویا و امولسیفایر دریافت کردند داشتند (p< ۰/۰۵). درصد چربی شکمی و ضریب تبدیل در پرندگانی که جیره حاوی چربی و اینولین دریافت کردند کمتر از سایر پرندگان بود (p< ۰/۰۵). پرنده های تغذیه شده با جیره حاوی امولسیفایر مقادیر بالاتر عیار پادتن اولیه و ثانویه بر علیه ویروس نیوکاسل، و عیار ثانویه پادتن تام و IgM علیه گلبول قرمز خون گوسفندی (SRBC) از پرندگانی که جیره فاقد امولسیفایر دریافت کردند داشتند (p< ۰/۰۵). میانگین افزایش وزن روزانه و عیار پادتن علیه ویروس نیوکاسل و SRBC در پرندگانی که جیره حاوی اینولین دریافت کردند بالاتر از سایر پرندگان بود. براساس نتایج حاصل، استفاده از ۰/۱ درصد از مکمل امولسیفایر و اینولین به صورت جداگانه یا ترکیبی در جیره غذایی جوجه های گوشتی می تواند برای بهبود عملکرد رشد و پاسخ ایمنی مفید باشد.

کلیدواژه ها

امولسیفایر, اینولین, پیه گوساله, جوجه های گوشتی, روغن سویا

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.