تاب آوری شهری با تاکید بر جنبه های اقلیمی در شهر ورامین

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه مسکن و محیط روستا، دوره: 40، شماره: 174
  • کد COI اختصاصی: JR_JHRE-40-174_010
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 282
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سپیده بارزمان

Faculty of human science, University of Zanjan

عبدلله فرجی

Faculty of human science, University of Zanjan

علی اکبر شمسی پور

Faculty of Geography, University of Tehran

چکیده

شهرها همچنان که اثرگذارترین مراکز جمعیتی انسانی بر محیط طبیعی هستند، به همان میزان در برابر عناصر و پدیده­های طبیعی آسیب­پذیر هستند. از مولفه­های مهم شهر پایدار، تاب­آوری آن در برابر تغییر اقلیم و مخاطرات محیطی است. هدف پژوهش واکاوی تاب آوری شهر ورامین با روش فرایند تحلیل شبکه­ای (ANP) و تعیین شاخص­های موثر در تابآوری اقلیمی آن است. ورامین از شهرهای اقماری مادرشهر تهران در دشت جنوبی تهران در مجاورت دشت کویر با آب­وهوای گرم و خشک از مناطق عمده تامین کننده مواد غذایی پایتخت است. در مطالعه حاضر ابتدا مهمترین مولفهها و شاخصهای مرتبط با تاب­آوری اقلیمی شهر ورامین با استفاده از مطالعات اسنادی-کتابخانه ای، برداشت­های میدانی و مصاحبه با ۴۴ نفر از کارشناسان و متخصصان حوزه برنامه­ریزی شهری، محیطی و آب وهوای شهری با استفاده از روش دلفی و از طریق پرسشنامه استخراج گردید. سپس با توجه به مراحل روش فرایند تحلیل شبکه­ای و ویژگی های شهر ورامین، دادهها و اطلاعات اولیه طبقه بندی و به تبع آن مدل مفهومی ANP تهیه گردید. مدل ANP مبتنی بر تابآوری اقلیمی شهر ورامین شامل چهار مولفه و ۳۳ شاخص با استفاده از نرم افزار Super Decisions تولید و نتایج حاصل تجزیه وتحلیل شد. نتایج به دست آمده از ANP نشان میدهد، بالاترین اولویت در تاب­آوری اقلیمی شهر ورامین مربوط به جمعیت ساکن در سکونتگاههای غیررسمی (شامل عمرآباد، لرآباد، گل­تپه، سکینه­بانو و ده­شریفا) با وزن نرمال شده ۲۲/۰ و مهاجرت با ۲۱۳/۰ از مولفه اقتصادی-اجتماعی است. با توجه به اینکه شهر ورامین سهم بزرگی از جمعیت حاشیه­نشین را دربرمی­گیرد و مهاجران جذب شده قادر به تامین مسکن در بازارهای رسمی نیستند، افزایش توانمندسازی و ارتقاء سطح تاب­آوری این سکونتگاه­ها در برابر تغییرات اقلیمی بسیار مهم است. همچنین از جنبه محیطی شهر ورامین در شرایط تغییر اقلیم با افت سطح آب­های زیرزمینی و شور شدن منابع آب دشت تهدید می­شود. در ضمن زمین­های زراعی وسیع و برداشت بی­رویه و تخلیه فراوان آب سفره­های زیرزمینی، فرونشست زمین از تهدیدهای بزرگ دشت ورامین است. درنهایت با توجه به مهاجرپذیری ورامین، رشد فیزیکی شهر و تغییر و تبدیل گسترده پوشش/ کاربری اراضی بیلان انرژی سطحی و چرخه آب منطقه را تغییر می­دهد.  

کلیدواژه ها

تاب آوری اقلیمی شهر, شهر پایدار, تغییرات اقلیمی, تحلیل شبکه­ای, شهر ورامین.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.